Labots2021-08-22 09:10:06
Atšifrējumstad aizmaršigs paliekot, kam to darot. Ja tāda reize iznākot, tad vajagot dzijas mutē turet.
546. Palags.

425

Kad palagā muti slauka, tad nestāv prātā.
547. Pastala.

426

Kad pažu vai aukla atirstot, tad tiekot aprunats.

427

Ja vakaros p[astalas] taisa, tad tās nav vakarā gatavas taisamas, japamet arvien kad auklas nevērtas, vaj [vai] galvas nepataisītas, jeb pavārži netaisiti; jo ja viņas pagatavojot, tad tās taisot miroņam.
551. Pogas.

428

Kad pogas drēbēm mugurā šuv[a], tad nekas prātā nepastāvot.
552. Priekšauts.

429

Kad sievietei priekšauts zemē krīt no nejauši, tad vīrs dancojot ar citām sievām.
555. Zābaki.

430

Kad jaunus zābakus plikā kājā velk pirmo reiz, tad drīz noplīst.

431

Pirmoreiz jaunus z[ābakus] kaujās uzvelkot trīsreizes tanīs jaiespļauj, tad valkatajs nepaliek slims.

432

Kad jaunus zābakus kājā apvelk, tad vajaga lēkt trīs reiz uz augšu uz kāda akmena un teikt: "tik stipri ka akmens", tad tie esot stipri.
557. Zeķes.

433

Kad auklas zemē brūk no zeķem, tad citi ļauni cilveki lādot.

434

Ja ada zeķei valniti jeb priloku divas acis uz vienu un divas acis uz otru pusi, jeb divas uz labo un divas uz kreiso, tad tādu adišanu "sviķulot"

435

Slapju zeķu nelaiž gar krāsni sist, tad galva sāpot.
574. Vadmala.

436

Vadmalas vajagot aukstā vietā aust, tad dzijas netrūkstot.
586. Cepure.

437

Vīrieša c[epuri] riņķi negriežot, tad galva reibstot

VIII. Dzīvokļi, ēkas un to piederumi.
588. Ievads.

438

Kad jaunu māju būvejot negrib, lai neaug tanī nekādi kukaiņi, tad vajagot baļķī cauruma [caurumu] ieurbt un tanī ielaist no katra kukaiņa pa trim: 3 mūsas, 3 prusakus, u. t. t. un to caurumu ciet aiz dzīt ar tām sūnam ko baļķu sienās liek, tad taī mājā tie nekad nerodoties.

439

Kad jaunu māju iesāk būvet un kad pirmo [pirmie] balķi jau iegrunteti, tad vajagot pirmā naktī likt pilnu glāzi ar ūdeni vienā stūrī, lai ta tur pa nakti stāv. Otrā rītā, tam pašam kas to licis, jaiet skatities. Ja ūdens glāzē mazak palicis, tad māja līdz vecumam nepaliek, bet nodeg, bet ja tikpat pilna, tad paliek līdz vecumam.
590. Aka.

440

Nevajaga vecas akas pieķēzit, kamēr nav jauna izbesta.
596. Balķi.

441

Baļķus ņēma jaunam mājam tiktādus, kas bija pret sauli griezdamies auguši.

442

Tādu balķa [baļķi] nevajagot būvet mājā, kurš pats zaļš un sari sausi. Tādus zarus saucot par ugunszariem un tādā mājā pērkons sperot, kur šāds balkis iebūvets.

443

Kad kādā kokā ir tā sauktie uguns zari, t. i. zars, kas aug no koka tūliņ uz augšu un ir sauss, tad tā koka nevar mājas būvē izlietot, jo tad ugunsgrēki ceļoties. Ari esot veci bogi.

Kuru balķi pirmo mežā cērt, to vajagot likt, vaj [vai] nu
KolekcijaDāvja Ozoliņa folkloras vākums