Labots2021-08-23 12:13:31
Atšifrējumszem palodzes, jeb uz durvu stenderiem rijā jeb uz logiem, tad rija klara stāvot no dūmiem.
597. Baznica.

445

Kas baznicas stabos stāvot, tas gribot preceties un raugoties sev brūtes.

446

Tas tik pat ka amen baznicā.

447

Par Latgales baznicas buvi veci ļaudis stāsta šādi: Iesākumā gribejuši baznicu celt starp J. un G. mājām, tajā vietā kur J. māju jaukā kapsēta atrodās, - Saveduši ari vajadzigos akmeņus un citu matrialu [materiālu] un sākuši baznicu mūret. Bet, ko pa dienu uzmūrejuši, tas pa nakti pa gaisu aiznests tur, kur tagad baznica stāv.
600. Dzīves vieta, jauna.

448

Kad uz jaunu dzīves vietu iet dzīvot un lopi līdzi javed, tad vajaga ņemt no vecās kūts priekšas grumšļu[s] un dot jaunā vietā lopiem, tad tiem nekādas slimibas jaunā vietā nemetoties un ja tā nedarot, tad tūliņ dametoties. Stāstitajs stāstija, ka šis dzīvodams pie meldera to piedzīvojis, ka meldera kundzi [kundze] šo sūtījuši pēc gramšļiem uz veco dzīves vietu, kad tai lopi saslimuši. Šis nu gan esot turpat paņēmis, bet lopi palikuši veseli.

449

Uz svešu vietu dzīvot ejot nevajagot atpakaļ skatities citadi vecas mājas nelaime ejot uz jaunu dzīvi līdzi.
601. Dzīvojuma [Dzīvojamā] istaba un ēka.

450

Istabā nevar izkapti nest, jo tad salnas tiekot.
603. Dzīvokļu daļas.

451

Dīclegs, dīclegi = balkons. Viņi sēdeja uz dīclega. Uzlika krēslus uz dīclegiem. Stāstitajs K. Berķis stāsta, ka to jau no senlaikiem veci Palsmanieši un Smiltenieši runajuši, saukuši to, ko tagad par balkonu sauc.
605. Durvis.

452

Kurš durvu ciet neliek, tam ģirgzda rokā metas.
608. Ēkas.

453

Jaunu ēku ceļot, pakšos lēja dzīvsudrabu, lai mājā ļaunais nepiemestos.

454

Visam ēkam palodās iecirsti lietuvena krusti.
609. Griesti.

455

Kad naktsvidū griesti brīkš, tad kāds mirst.
615. Klēts.

456

Pirmo reiz maisu kl[ētī] ve[ļ?]sot [veļot], vajagot pret ziemas pusi nolikt, tad peles neēdot.
618. Kūts.

457

Uz kūts durvim grieza "lietuvena krustus". lai lietuvens lopus nejātu.

458

Kad jaunu kūti cēla, tad nolūkoja dienvidus vēju, tad tikai sāka iegrozīt,

459

pirmā vaiņaga krustā, pakšķī iecirta dziļu krustu, tur ielika naudas gabalu, sērmoksļa koka krustiņu, grāmatas lapiņu un dzīvsudrabu.

460

Kūtim nevar durvis uz tukšumiem taisit, jo tad neejot ar lopiem labi.
620. Logs.

461

Kas caur l[ogu] lienot, to vilks aiznesot.
622. Māja.

462

Māju drīkst sākt būvēt tikai pilnā mēnesī un skaidrā laikā, vislabaki kad pūš ziemeļa vējš. Ja to ievēro, tad māja stāv sausa un stipra, ja ne, tad ir mitra un izcilajās.

463

Kad māja pūšot, tad tanī drīz līķis tiekot.

464

Mājā arvien dzīvojot čūskas, katram cilvekam sava, tadēļ senak nesituši to čūsku, kas mājās lai kāda cilveka dzīvibas neaiztiktu.

465

Mājas tureja par netīrām, bailigām, kur nelabprāt ciemiņi gāja, kuru saimnieki ar ļauniem gariem kopojas.
KolekcijaDāvja Ozoliņa folkloras vākums