1835-zinatniska-ekspedicija-Tukuma-01-0004
Kolekcija2. zinātniskā ekspedīcija Tukuma apriņķī
Atšifrēja Magdalina
Atšifrējums 1948.g.8.jūnijā
Milzkalnes "Atpūtās"- bij. nespējnieku patversmē.
Teicēji: Juris Ozoliņš 81 g.vecs, galdnieks,1914.g. atnācis no Rīgas, dzīvojis jūrmalā,zvejojis.
viņa sieva Grieta 84 g. kalpa bērns,jaunība dzīvojusi par kalponi, strādājusi grūtus darbus. Grūtuma mākta nav nekad ne dziedājusi, ne arī ko zinājusi.
Vienīgais jaukais brīdis gadā, kad saimnieks ziemsvētku vakarā aizvedis uz Tukuma baznīcu.
Dzimusi, augusi, dzīvojusi Milzkalnē, senāk Šlokumbekā.

1

Piektos vakaros pa gaveņa laiku saimniece nelaida nekā darīt. Nevērpa un nekārsa vilnu, tik šo to pielāpīja.

2

Lai varētu pati sev arī ko padarīt, bija jāpielīgst. Pielīka arī uguni, jo kā saimnieks gāja gulēt,uguni pūta nost. Dedzināja arī skalus.Petroleja bija dārga.
Skopie saimnieki vēlā tumsā ļāva darbu beigt,trijos bija jāceļās augšā.Paši kambarī ēda gaļu,pankokus.Kad gribēja no kalpa ko vairāk izdabūt, iesauca kambarī, iedeva ko, teica, par to tev tas un tas jāpadara.

3

Kāds skops saimnieks devis kalpam vienmēr ūdeni dzert, lai šis mazāk ēstu. Kalps vienreiz izdzēris un prasījis vēl. "Kā tad tā?" saimnieks brīnījies."Es gribu vairāk ieēst', teicis kalps. Nu saimnieks vairs nav devis ūdeni dzert.