1835-zinatniska-ekspedicija-Tukuma-01-0006
Kolekcija2. zinātniskā ekspedīcija Tukuma apriņķī
Atšifrēja Magdalina
Atšifrējums Iegājusi iekšā, Reķis prasījis,ko tu gribi.
- "Žēlojiet mani lielskungs, es esmu pavisam slims". Reķis iedevis tādu krietnu šnaba glāzi ar zālēm un teicis: "Ja tev pēc deviņām dienām nav slikti, tad nenāc, ja ir slikti, nāc, es žēlošu vēl."
 Iedzērusi zāles,krītamais nav vairs uznācis.

14

1905 g. karaspēks gāja pa mājām, bakstīja ar pīķiem visus šķuņus, meklēja socialistus, nošāva daudz saimnieku dēlu.

15

Zagļu senāk bija ļoti daudz, nozaga visas klētī drānas. Zagli  varēja piesiet, bet viņš prata tikt arī vaļā. Tas jau nu kādu simts gadu atpakaļ.

16

Rīgā kādam zaglim bijis maisiņš ar mūķīzeriem. Viņš teicis, ka varot visur tikt iekšā un visi vienmēr guļot.

17

Pirkstu vārdi: utubunga,kreimalaiža, garais Indriķis, Zeltnesējs, mazais Ansīš.

18

Jauna māja jāceļ jaunā laikā.Kādreiz grīda gada laikā pagalam,sēnes metas, pūst kopā. Nelaikā cirsti koki.

19

Kartupeļus sauc par rāceņiem.

20

Sīpoli jāstāda pēc jurģiem, virsū jāuzliek mēsli, tad labi aug. Citi saka, ka Ijaba dienā jāstāda, bet nekā tāpat nav.

21

Lai utis nemaitātu pupas, jākaisa pelni, bet neko nelīdz.

22

Jāņos līgo, taisa alu, gāja no mājas uz māju, kur labāk uzņem, tur paliek ilgāk.
  Neviens ar tukšām rokām neiet, visiem ir Jāņa zāles.

sk.turp.

23

Tās saimniece saņem un noliek ,dod lopiem, kad tie slimi.

24

Brūkleņtēja ziedu laikā derīga reimatismam,

25

zemeņu tēja sviedrēšanai.

22 turp

Jāņu darvas muciņā ielika malku, aizdedzināja, cēla gaisā, tā bija pundele.

26

I.Ozoliņam vienmēr ir zvejas laime.Kad arī citiem neķeras, viņam ķeras vienmēr.

26a

Kaņiers ietek jūrā, Kaņieru ar Valgumu savieno upe. Alanti no jūras nāk Valgumā. Valgumā noķertas līdakas 30, 50 mārciņu smagas. Tur ir brekši, raudas, ruduļi, asari, karusas, līņi.

Austra Ulmane, dz.1909.g. Šlokenbekas dzirnavās, bērnībā un īsi priekš kara dzīvojusi Irlavā, dzimusi Tumē pie Tukuma, Tukumā beigusi vidusskolu, tur dzīvojusi. Dzirdejusi galvenokārt Tukumā.

27

Durbes pils trepes, sudmalu slūžas ir izbūvētas no kaltiem akmeņiem. Tos apkaluši bada cietēi, kas bijuši atnākuši pēc maizes.Par to uz tilta piemineklis ar gada skaitli.

28

1936.g. baroniete Reke rādijusi Slokumbekas pili vairākiem svešiem,arī teicējai. Baroniete bijusi pavisam jaunlaiku cilvēks. Pilī esot bijis daudz vecu dokumentu par šejieni, bet tie gājuši bojā. Zviedrijā esot dokumentos pieminēts par nāves leju, kas ir dzirnavu ezera galā. No nāves lejas līdz jūrmalai bijusi svētā birze, ko