1835-zinatniska-ekspedicija-Tukuma-01-0007
Kolekcija2. zinātniskā ekspedīcija Tukuma apriņķī
Atšifrēja Magdalina
Labots 2018-02-02 15:10:40
Atšifrējums meklē Igaunijā vai kur citur. Nāves leja bijusi pēdējā robeža, kur neviens vairs nedrīkstējis kāju spert.

29

Pie 4.klas. skolas neliels kalniņš, bijis noaudzis viss ar ozoliem. ( Te ozolu vispār ļoti daudz, līdz pat Ķemeriem mežos, kur kāds pauguriņš - ozoli vai ozolu atliekas)
Uz šī kalniņa senie latvieši pa "zagļa taku" gājuši upurēt. Vācieši uz kalniņa uzcēluši koka baznīcu un no tā laika zagļa teka saukta par "baznīcas teku". Baznīca vēlāk nodegusi un nav atjaunota.

30

Slocene senāk bijusi kuģojama. Vecais Ventspils - Rīgas pasta ceļš gājis augstāk nekā tagad rāda.

31

Par nāves leju stāsta arī, ka tur notikušas daudz slepkavības, tur dzīvojuši laupītāji, kas uzkrituši ceļiniekiem.

32

Zem Šlokumbekas pils ir pazemes eja, bet plāni pazuduši, nav atrodama.
Zviedru kara laikā pilī ielauzusies zviedru jātnieku daļa un nokāvuši visus vāciešus, kas bijuši pilī līdz ar komandantu. bet pilī visi apkārtējie kungi bijuši saveduši savus dārgumus.
 Drīz pēc tam zviedri sadūrušies ar Tukumiešiem. vācu karotājiem, apkauti, bet dārgumi pie viņiem nav  atrasti. Tadēļ baroniete domā, ka tie paslēpti slepenajā ejā.
  Ceļmalā ir pauguriņš. - zviedru kapkalniņš.

33

Pie Krūmvēvera ir  avotiņš, kur cilvēki ziedoja naudu, mazgāja acis. Tagad mājas sauc par Sēravotiem.

34

Uz Durbes pusi ir Karatavu kalns veca soda vieta,vēlāki no turienes saukts pusdienā. Tas bijis jau priekš Durbes pils celšanas.

35

Aiz Tukuma II, kur parks, arī ir soda kalns - Karatavu kalns.

36

Tukumā Zirgu ielā ir kastaņu koki, kur par 100 gadiem parādās balta jaunava.

37

Pie Valguma ezera ir Varkalēji, āmarnieki - mājas, bijusi kāda rūpniecība Jēkaba laikā.
Fridriha laikā pie Valguma ezera uzcelta medību pils - Lustūzis,tur vēl tagad ir Lustūžu kalni.

38

Zem Milža kalna guļ milzis.

39

Otrpus Tukuma ir Pūces aploks - mežs,tur vēl nesen mājoja laupītāji.

40

Zagļa - tukumieša stāsti.
Zaguši zirgus, bet pie Lietavas robežas ķērāji panākuši. Zaglis nometis savu mēteli, tas bijis tādā sevišķā krāsā. Tukumā visi zinājuši, ka viņam tāds mētelis. Mētelis atvests uz Tukumu, jo tur zaglim mājas un nu tik gaida viņu ierodamies. Viņš tiesam ierodas, bet tiek tulīt aicināts uz policiju. Zaglis nav muļķis. Viņam bijis pašūts otrs tāds pat mētelis. Ar to mugurā viņš aizgājis pie policijas un nekur nav varējuši pieķerties, atlaists.