1835-zinatniska-ekspedicija-Tukuma-01-0008
Kolekcija2. zinātniskā ekspedīcija Tukuma apriņķī
Atšifrēja Magdalina

Kāreiiz atkal ganos nozaguši zirgus, bet braucot nomūk ritenis. To jau nu zin, ka dzīsies pakaļ. Viens ņem zirgus un jāj projam. Otrs atgriež ratus uz otru pusi un ņemās riteni virsū maukdams. Ķērāji drīz klāt. Vai neesot redzējis zirgu zagli? Esot gan redzējis, vēl iegrūdis šo grāvī, kā ritenis nomucis un aizjājis. Ķērēji prasījuši uz kuru pusi, bet otrs zaglis parādījis pavisam citu pusi. Tā atkal tikuši sveikā.

42

Pie Tukuma ir divas mājas - Svites un Bērziņi. Bērziņos saimnieks biji nabadzīgs, bet labs, Svitēs skops.
Dievs iegājis Bērziņos, lūdzis naktsmājas viņam iedots ēst un uzņemts labi. Otrā rītā Dievs aiziedams teicis: "Ko tu no rīta darīsi, tas lai tev sokās." Saimnieks neko nedomādams, sāci skaitīt naudu, lai pilsētā bērniem ko nopirktu, bet skaitījis visu dienu un nevarējis beigt skaitīt.
  Svitēs bijis iegājis kāds otrs vecis,pa nakti gan paturēts,bet nelaipni uzņemts. Šis otrā rītā teicis, ka pirmo darbu darīs visu dienu. Saimniekam uzreiz iegribējies  čurāt. Viņš nu čurājis, čurājis visu dienu, kamēr izcēlies Tukuma ezers. Ezers pieiet pie Svitēm pavisam klāt.

43

Stāsta arī, ka ezemrs lidojis trīs dienas pa gaisu, zivis birušas ārā. Ļaudis Tukua baznīcā lūguši dievu, lai neuzkrīt uz baznīcu. Ezers tad nokritis savā tagadējā vietā.

44

Tukuma pilskalnā ir ala, ja tur ielaiž pīli, tā atrodas ezerā

45

Kur tagad kara pārvalde, bijusi veca baronu villa. Tur bijusi aleja. Zviedru kara laikā kāds karavīrs tur  noracis kara kasi un liepā nolauzis savu šķēpu. Dokumentos bijis atzīmēts, cik tālu un kur no liepas nauda meklējama.
  Vēlāk nākuši naudu meklēt un liepas zāģētas nost, lai atrastu šķēpu. Tas atrasts gan, bet sajucis, kur atrodas liepas celms un tā nauda neizrakta.

46

Jūrmalā mežkungs bāries ar kādu sievu. "Jūs visi man ta kā spradži aizvilkuši malku." Sieva vārdā Spradzene apvainojusies, teikusi: "Uz ko jūs vēl sakat, es viens pats Spradzis te esmu."

Zaļajā ceturtdienā nevar kokus lauzt, asinis tekot .

Agrā rītā lielajā piektdienā dzina uz upi mazgāties, lai nemetas raibumi,