KolekcijaBruno Riekstiņa folkloras vākums
AtšifrējaVaida

Ziemā kad esot auksts laiks un liels sniega putenis, tad zaķi reizēm ielienot sniega kupenās un tur mitinās, kur tad zaķis iesācis dzīvot tur dzīvojot patstāvīgi.

16834

Reiz kāds vedis sienu un ieraudzījis ka zakis skrienot pa lauku, bet uz vienu reizi pazudis. Siena vēdējs apturejs, zirgu un gājis skatīties vai tad zaķis nebūšot bijis pāršaut un tagad beigts. Gājis, gājis pa pēdām kāmēr pienācis pie alas sniega kupenā. Viņš neko daudzi negaīdījis pasaucis otru braucēju un sākuši rakties kūpenā iekšā. Tas nebijis necik ilgi zaķis vienam ielēcis taisni krūtīs. Tas viņu tūlīt abi sagrabuši zaķi cieti un cepets bijis gatavs. Zaķis  tur labu laiku jau  lējā mitinājis jo spiru jau bijis vesels vezums.

16835

Mednieka galvenie palīgi medības esot plinte un suņi. Vislielākie jau tomēr esot suņi, ja suņu nebūtu, tad mednieks ne vilka nevarētu nomedīt.

16836

Zaķi ar reizēm esot lieli gudrenieki viņi pieviļot suņus. Zaķis skrienot, skrienot labu gabaliņu suņam pa priekšu, bet kad nu viņš redzot kā nekur vairs nevarot izmukt, izbēgt zaķis mudīgi aizmetoties aiz kāda krūma, vai koka. Līdz ko suņi paskrējuši garām zaķis atpēdnis pa pēdām devies atpakaļ. Suņi ieskrējušies labu gabalu nevarējuši viss tik ātri apstāties un atjēgties, kur tās pēdas palikušas pazudušas. Lielākā daļa suņu atpēdnis nedzenot un tā nu zaķi priecīgi ar sveiku ādu aiz līdo projām. Zaķi nekad lielā biezā mežā nedzīvojot, bet dzīvojot vienumēr parasti mazas kupciņos no kuriem visapkārt labi var apskatīt. Kad suņi sākot zaķi dzīt, tad zaķis aizvienam matojot lielā biezā mežā iekšā un pa biezokni tikmēr kāmēr suņi vairs neko ne-