KolekcijaBruno Riekstiņa folkloras vākums
AtšifrējaVaida
Labots2017-06-19 14:58:29
Atšifrējumsnevarot sadzīt. Zaķis četrus piecus līkumus ap kokiem jau iztaīsījis, kāmēr suns tikai vienu. Lai zaķus vieglāki varētu nomedīt, tad mežā noliek jaucēklus vairākas dienas un vairākās vietās no vietas. Dienas atkal jaucaklu vajagot apskatīt. Kad nu ejot uz jauceklu vaktēt, tad vajagot diviem aiziet. Zaķis jau neprotot skaitīt. Viens tad paliekot pie jaucēkla un otris, lai ejot pa to pašu ceļu atpakaļ uz māju. Zaķis to redzedams domājot, ka tur jau nesot neviens palicis un gluži mierīgs ejot pie jaucakla klāt, bet ja aizejot tikai viens pats un atpakaļ nekas neatnākot. Zaķi tādas reizes esot tomēr tik gudri, kad pie jaucākla klāt neejot un mednieks veltī pie jaucekla gaidot. Zaķus vēl labi varot bedrēs ķert. Bedres taisot tā: Visu pirmo izrokot bedri apmēram 7 - 8. pēdas dziļu, tad pārliekot pāri sijiņas uz tām virsū skujas un gaida, lai apsnieg vai apmet ar sniegu. Pret pašu bedres vidu atstāj četrkantīgu caurumu. Par caurumu pārliek pāri divus tievus žagariņus un virsū āboliņa klēpītī. Zaķis ieraudzījis āboliņa klēpi lec tam taisnī virsū, un tā uz reizes ar visu bedrē iekšā gan. Bedrēs vislabāk iet kad auksta un beiza ziema.

16837

Vilkus ar tāpat kā zākus varot ķert bedrēs, bet tad aboliņa vietā tikai esot kāds gabas jāuzliek no zirga.

16838

Kaķi vajagot sacept kopā ar lapsu jijoti un nolikt pa gabalam. Cepuma smaku saodis vilks un lapsa meklē barību rokā un kā tikai apēdot kādu kumosu tā uz reizes beigts, bet tad tikai mudīgi vajagot pa pēdam viņam braukt pakaļ.

Mežā nakts laika varot redzēt tādas ugem-