Kolekcija19. zinātniskā ekspedīcija Lietuvā un Bauskas rajonā
Atšifrējaputni

Par Bauskas pili es tādas teikas nezinu. Tā laikam bijusi veca pils, jau no latviešu laikiem. Tur tikai vēlāk vācieši un cīti svešinieki savu mūra pili uzcēluši Vienreiz Bauska bijusi zviedriem, kad krievi nākuši virsū, pils princese ar citām dāmām izlēkušas pa logu upē. Citas noslīkušas, bet princese sākusi lidināties pa gaisu, ar nekādu lodi nevarējuši nošaut. Bija tāds ticējums, ka tās esot raganas, kuras ar lodi nevar nošaut. Vajagot sudraba lodi, bet kur krievi tādu varēja ņemt.

3212

Skaistkalne esot no baznīcas radusies. Tā laikam nav teika, bet tīra patiesība. Viens kungs izlūdzies no dieva lai atdod viņam acu gaismu, tad uzcels dievam par godu lepnu baznīcu. Nu un dievs paklausījis. Kungs atkal labi redzējis, izzīlējis labāko vietu un uzcēlis kalna galā baznīcu. Vai to kungu saukuši par Iēnberģi vai tāpat no tā, ka vieta bijusi smuka, radies arī tas nosaukums. Skaistkalne.

3213

Pie mums, Skaistkalnes apkārtnē, vēl tagad ir dikti daudz čūsku. Par tām arī stāstīja visādas lietas. Tām esot savs ķēniņš ar kroni uz galvas, bet to citas čūskas stingri apsargājot. Kad cilvēks sastopot čūsku ķēniņu, tad drošs, ka būs kāda slimība vai nelaime pašam vai mājās. Šejienes purvos bijušas arī melnas čūskas ar spārniem. Tās vasaras pusdienās kautkur meža laukumiņā tādos baros kopā lidinājušas. Kad cilvēkam gadījies uziet, ja čūskas bijušas liels bars, tad metušās virsū un sakodušas. Cilvēks uz vietas bijis beigts. Varbūt tā nav patiesība, varbūt tā stāstīja, lai bērnus baidītu, lai neiet vieni paši mežā.

3214

Upes esot bijušas par robežām starp valstīm. Tepat Mēmele vienmēr bija latviešu un leišu robeža. Bet mēs jau kā brāļu tautas vienmēr to robežu pārkāpjam. Kad Latvijas laikos nolika sargus un nelaida iet uz Lietuvu bija visādi joki. Rads pie rada vairs netika ciemos, jāizņem pase un atļauja. Visādi kautiņi radās un strīdi. Aizej tu pie pazīstama uz kāzām vai ko, nāc atpakaļ kunga dūšā, bet robežsargs tevi nelaiž - ko tu, leiti, lien uz Latviju. Ja bija vairāki vīri, sameta robežsargam pa kaklu un viss. Par robežsargiem te lika vidzemniekus, kas nezina neko par šejieni un ko nevar piekukuļot.

Četri krievi iet pa ceļu, visiem bārdas atpakaļ. (zirga kājas)

Mazs zirdziņš, diennakti jājams. (slieksnis)