KolekcijaĒveles 6-klašu pamatskolas vākums
AtšifrējaRoberts

108.) Brīnum desa.
Ņem kādu ļoti smalku desas plēvi vai arī ādiņu, izžāvē to, pataisa kaut cik līdzīgu desai, nosmērē ar brūnu krasu un piepilda ar gāzi, vai arī ar degoša papīra dūmiem galu aizsienot ar diegu. Šā sagatavotā desa jāliek bļodā un jāuzliek vaks virsū. Rādot citiem noņem vāku un desa izskrien pa gaisu.

8 202

109.) Kā var izkausēt alvu karstā ūdenī.
Jāizkausē sekojošs maisījums kas sastāv no
1 daļas svina
1 daļas alvas.
2 daļas vizmuta.
Ieliekot šo maisījumu vārošā ūdenī, izkust.

8 203

110.) Kabatas drānu aizdedzināt, kura tomēr nedeg.
Kabatas drānu iemērc ūdenī pēc tam ne vissai stipri izgriež, lai būtu mitra. Tad iemērc to stiprā degvīnā vai spirtā un turot paceltu uz dakšiņām vai citu kādu priekšmetu, aizdedzina to pie apakšas. Draniņu ātri apņem liesmas, bet neļaujot spirtam izdegt to nodzēš.

8 204

111.) Brīnuma ūdens.
Sarīvē:
3 daļas salpetra
1 daļa brūnā akmens.
To samaisa kopā un uzberot uz bleķa gabalu līdz pieņem zemes izskatu. Ja kadu drusku no šī pulvera iemet gloze, kur ūdens, tad ūdens taps vispirms zaļš, tad citā krāsā, pēc ka pieņems dabīgo krāsu.