KolekcijaLatvijas Universitātes Filoloģijas un filozofijas fakultātes materiāli
AtšifrējaIlze Strēle
Atšifrējumsslīcināja. Tā radās nosaukums Vecvagaru ezers. 7r/
Tēlojumā "Vardenes ezers" O. Gūtmanis Vecvagaru ezeru raksturo, teikdams: "Tepat aiz Vīnkalna /../ Vecvagaru- kā tāda liela mutesbļoda turpat ceļmalā," tālāk stāsta: "Visvairāk pievelk Vecvagaru bļoda. Tur kopā ar vectēvu jau vairākkārt esmu bijis. Granšainajā peldvietā zem vējenēm, kur pusdienlaikā sanāk bērni un sievas peldas priekšautos, izvilku tādu asari, ka pat vectēvs nobrīnījās. Un reiz vasarā mums ar vectēvu pieķērās vēzis. /../ Un kādi tur brekši esot iekšā! Tai lielajā septiņpadsmit asu dziļumā pie Vecvagaru māju laipas." 13/
J. Plāķis: vecvagaru ez. /kalv./

124195

10/ Vilka dīķis // Melnezers // Melzers
vilka , dī // meln-ezers // melzers , ez
Par šo pēdējo- desmito - domas ir dažādas: vai tas ir dīķis vai ezers. Ļoti daudzi to sauc par Vilka dīķi, jo tas atrodas kādreizējā Vilku mežsargu apgaitā. Citi saka: Meln-ezers. Vēl citi šo Melnezera vārdu pārvērtuši par Melzeri un sauc tā.
Tādi ir Kalvenes ezeri, ko apdzejo arī Māris Rungulis/ "Kalvenes ezeri"/ :
Viens purvā-