1041-Ogres-pilsetas-pamatskola-0005
KolekcijaOgres pilsētas 6-klašu pamatskolas vākums
Atšifrēja Kirmis

I.

Par skopo žīdu (pasaka).

1. Kāds žīds bijis ļoti skops. Viņš pakāris siļķi pie griestiem un sviedis ar kartupeli pret to. Citādi tas iznācis par dārgu ēst siļķi, labi vēl ar to pašu sālienu no siļķes. Reiz vasarā tas sev izvārījis lielu katlu zirņu zupas. Tā tas ēda pirmo, otro, trešo dienu. Te ceturto dienu zupa jau čaukstējusi. Žīds negribēdams būt izšķērdīgs, tas aizgājis pie skapja un ielējis glāzītē šņabi. ēdot tas vairākas reizes atkārtojis: "Josel, ja tu to zupe ēdīse, tu tad šņabe dabūse". Beidzot tas zupu apēdis, pasmaidījis un sacījis"Ach, tu mulke Joskele, kā tu seve piekrāpe". Un žīds paņēma šņabi un to ieslēdza skapī.
sacījusi Lucija Balodis, 35 g.v.
Ogrē. Uzrakstījusi skoln.
A.Balodis.

23

2. Žīds saka: "vai jūs zināt cik daudze es redzēje vilke 20 gabale". - Nu atņem, atņem - 15 vilke. Nu atņem vēl - 10 vilke - atņem vēl - nu 5 vilke, velns vine zine cik tur bije, lapas vien nočaukstēja.

3. Čigans džindžalam meita krita pagraba židiņam nabagam meita rokas sadragāja.

4. Reiz žīdam zemnieki stāstījuši ka no putrābolu varot izperināt kumeļu, bet