0709-Stanislavs-Apsenieks-0009
AtšifrējaKristīne Po
Labots2021-10-16 22:15:58
AtšifrējumsLubona azarā. Sagudrōja ka nikai cytaiž nadabōs kai vajag izdzert yudiņi. Dzēria, dzēria un izdzēria ari. Soka veļt akmini un nazkai vins valnāns pīdzēris yudiņa beja ticis zamu zam akmiņa un pōrpleisa, tai ka otkon pītecējis pylns azars yudiņa. Ūtru akmini tī atroda pi Solas cīma, Domopoles pogostā, peisā un otkon aiznesia uz tū vītu kur beja nūdūmōjuši celt pili. Trešu akmini atroda Ičā pi Viškolstu, otkon aiznesia uz turīni un sōka byuvēt pili. Salepēja lūgus nu mōla un cytu. Nabeja veļ saule lākuse ka piļs gotova. Tagad mednīka dals aizgōja uz valnu, lai tys īt apsaskota piļs. Valns vēļ gulēja. Mednīka dals paņēmia vōli un kai devia valnam par golvu tai vīna acs ōrā. Valns pīsatryucīs jautoj voi piļs gotova? Gotova, gotova, atbild, ej tikai apsaver! Valns nūīt, ja piļs gotova. Tagad valns soka uz mednīka dālu: tev vajadzēs ar tū meitini kura dzeivoj pērtī pōrgulēt vīnu nakti jaunajā pilī. Mednīka dals aizīt ar meitini uz piļi. Nu valna meitom beja dzērdējuši ka valns obejus ūtrā reitā gribūt apēst. Obeji prasēja nu valna meitom kai byutu izaglōbt, tōs ari pastōstēja, lai izspļaunūt uz kotra lūga slīkas tōs vēļōk vysu atbildeišūt. Obeji tū padarējuši laižās ceļā. Valns reitā pīsacēlīs syuta vīnu nu sovom meitom uz pili, lai ceļūtīs un lai vadūt obejus uz šū. Valna meita aizīt, atrūn durovas cīši. Tod tei pīīt pi lūga un soka, lai ceļūtīs augšā. Slīkas atbild: "Pašlaik ceļamēs." Valna meita aizīt, stōsta valnam kai pašlaik ceļūtīs. Valns gaida, gaida, bet navar sagaidēt obejus atejūt. Syuta vēļ vīnu meitu, lai soka: ka sacēja, lai ātri ejūt. Ūtrō meita aizīt, atrūn taipat durovas cīši. Tod tei pīīt pi lūga un sauc, lai ejūt ātrōk, ka kungs sauc. Slīkas atbild: "Pašlaik mozgojamīs!". Valna meita aizīt un stōsta valnam ka viņi obeji tagad mozgojūtīs. Valns apsamīrinoj un gaida, bet mednīka dāla ar meitini vys vēļ nav. Syuta vēļ trešu meitu. Meita aizīt un atrūn durovas cīši. Tod tei pīīt pi lūga un soka, ka kungs ļūti dusmeigs un soka, lai īt tyuleņ uz mōjom. Slīkas atbild: "Tyuleņ īsem!" Valna meita pasoka ka tyuleņ atīšūt. Valns gaida, gaida navar sagaidēt un ļūti sasadusmōjis tys skrīn uz pili. Daskrējis leidz pilei tys atrūn durovas aiztaiseitas. Sasadusmojīs tys īlauž durovas, bet īkšā vairs naatrūn ni meitines ni mednīka dāla. Valns sōka dzeitīs pakaļ obejim bēglim. Meitina drusku mōcēja burveibas vōrdus. Tei sacēja uz mednīka dālu ka valns dzanūtīs pakaļ, tōpēc puika, lai palīk par gonu, bet meita par - kozu. Atskrīn valns pyusdams alsdams. Daskrējis pi gona jautoj voi naasūt redzējis te cauri ejūt? Nā atbild gons. Valns otkon nūsveidis skrīn uz sovom mōjom atpakaļ. Izmeklej vysas molu molu molas, bet bēglus naatrūn. Mednīka dals ar meitiņu bāg cik var, bet valns otkon dzanās vinim pakaļ. Tagad mednīka dals pōrsavērš par vacu dōznīku [dōrznīku],
KolekcijaStaņislava Apšenieka folkloras vākums