KolekcijaMazzalves pamatskolas vākums
Atšifrēja Tadenava
Tautas teikas un pasakas
Pasaka
198    3 Par gudro vīru
Reiz dzīvojis viens gudrs vīrs. Viņš gāja pie velna meklēt darbu. Bet velnam bijis ļoti bailes. Kad ņš ieraudzīja kad nāk gudrais vīrs, viņš aizbēga. Gudrais vīrs gāja pie nāves. Nāve viņu labprātīgi uzņēma par strādnieku. Tā pirma-jā dienā aizsūtīja gudro vīru pie Dieva, lai prasītu kas tai jādara. Dievs sacījis lai nāvejot tos cilvēkus, kam šodien jāmirst. Bet gudrais īrs nāvi piemānīja, viņš teica ka Dievs licis kokus grauzt. Grauzusi ka viss mežs skanējis. Vakarā pārnākot, ieraudzīja kad gudrais vīrs pirtī peras. Nāve prasīja:"Ko tu tur dari?" Gudrais vīrs teica kad peroties, lai arī nāve nāk pērties. Nāve gājusi. Bet gudrais vīrs iz-bēdzis ārā un aizbultējis durvis. Nāve ielīdusi pa logu un sagū-stījusi gudro vīru un paņēma to līdzi.
199    Tautas ārstniecība
4. Brūkleņu ziedu tēja laba pret rematismu. Brūklenes aug mežā.