KolekcijaMazzalves pamatskolas vākums
Atšifrēja au12018

Tautas pasaka.
3. Rīkurs [rijkuris].
Vecos senos laikos bijis rīkurs kas kurinājis rījas krāsni. Garlaicības dēļ viņš kausējis alvu. Te ienācis velns. "Un jautājis!" ko tu te dari. Kausēju alvu. Velns prasa ko ar to alvu daŗa. Liešu sev jaunas acis. Bet kāds tev vārds? Es pats? Velns lūdzas lai arī viņam izlej jaunas acis. Bet papriekšu tev jāļaujas piesieties pie rījas beņķa. Velns bijis ar mieru. Tad rījnieks izkausējis alvu labi šķidru un lējis velnam acīs iekšā ka nočurkstējis vien. Velns sāpēs ar visu beņķi aizskrējis uz elli pie citiem vellniem [velniem]. Un tik kliedzis. Es pats izbrucināju acs. Es pats izbrucināju acs. Citi Velni saskrien un prasa. Kā tu pats izbrucināji acis. Es pats nē! Bet tas kas man izbrucināja acis tam bija vārds Es pats.
Teicējs: Valdis. Osīts. 19. g. vecs.
Mazzalves pag. "Ozolkalnu" mājās.