0144-Valsts-Kraslavas-vidusskola-01-0039
AtšifrējaMairis Iesalnieks

Kai leigavainis pīgōja pi drauga kopa, tyuleit tys atsavēris. Leigavainis īgōjis īkšā un saticis sovu draugu, kuŗš tū izjēmis ar lelu laipneibu un ilyudzis savā ustobā, kura bejuse ōrkōrteji skaista. Atsadynōjis sovu draugu krāslā un īdevis vīnu glōzeiti veina, ūtru un beidzūt trešu. Līgavainis pīsacēlis nu krāsla, sacīdams: ,,nu draugs, īšūt uz kōzom,”, bet myrušais atbildējis īt draudziņ laimeigam, bet šis naišūt. Leigavainis izgōjis nu kopa, tyuleit kops otkon aizavēris. Leigavainis vairs nāatradis sovu braucēju un vīta ari nasarōdejuse taida, tūreiz bejuse zīma, bet tagad jau zīdums smaidejis, kur tureiz bejuši meži, tagad vilnōjušas dryvas. Gōjis, gōjis ari naatradis sovas mōjas ari nivīna pazeistama cylvāka. Līgavainis nūsprīdis īt leidz bazneicas kunga. Aizgōjis ari, bet tō bazneicas kunga ari nabejis, tod bazneicas kungs pasavēris grōmotā, ka jau nu tō laika asūt pagōjuši vasali treis symti godu, kad leigavainis nūzudis nu kopim. [LFK 144;236]

237

2.Divi draugi
Kaidā molā dzeivōjuši divi draugi. Ontōns un Odums. Obi divi bejuši leli medinīki, vīnmār staigōjuši uz medeibom. Ontōns, kad aizgōjis uz mežu, brīsmeigi varējis daudz kū nūšaut, turpretī Odums ni kō navarējis nūmedeit. Kaidā reitā Ontōns atgōjis leidz Odumam un eicynōjis Odumu īt uz medeibom, bet Odums atbildējis
KolekcijaValsts Krāslavas vidusskolas vākums