AtšifrējaDārta Letīcija Slavika
AtšifrējumsBāderīšu kalniņš - vampeniešos, Doles salā.
Krustkalns - pie Lebjavas (tāda leja, kā upes gultne, kur senāk, kad vēl nebija Ķeguma un kad Daugavā bija vairāk ūdens, tad arī tur gāja ūdens) Doles salā.
Būdeskalns - uz Ķekavas pusi, kur senāk bija pārceltuve. Tur bija uzcelta tāda būda, laikam no tās radies tas nosaukums.
Undule - leja Daugavas krastā uz Ķekavas pusi, starp rauseniešiem un vampeniešiem.

1062a

Jānis Berķis, latvietis, 76 g.v., dzīvo Doles salā skolā - Stāvūžu mājās. Tagad skolas apkalpotājs. Ar 1967. g. rudeni gan skola Doles salā vairs nestrādās sakarā ar Hes(a) būvi tā pārcelta uz Salaspili, kur uzcelta jauna skola. Mūža lielāko daļu Berķa tēvs bijis Daugavas laivinieks, nēģu zvejnieks. Protot kurvjus pīt, ķert nēģus, sieva - lieliska nēģu cepēja. Tur vajagot lielu prasmi, tagad tā neuzmanot kā vajaga.
Gan Berķa tēvs, gan arī citi vecie Daugavas laivinieki un zvejnieki ar lielu jūsmu runā par savas jaunības laika darba - zveju, smilšu un akmeņu nešanu ar liellavām uz Rīgu u.tml. Ūdens Daugavā jau nokrities, kad uzbūvējuši Ķeguma spēkstaciju, bet nu, kad uzbērts HES dambis, no Doles salas uz Salaspili pār Daugavu iet pāri sausām kājām.

1063

Doles sala skaitīta 7 verstes gara un platākā vietā 3 verstes plata. Senāk te nodarbojušes arī ar lauksaimniecību, bet galvenais bija zvejniecība. Doles nēģi jau visslavenākie! Ķerti sevišķi Doles kaulā, pat ar rokām!
"Priekš 1. pasaules kara kādi 26, 000 plosti pa vasaru izgāja. Visvairāk gāja pa Bulen-Daugavu (gar Salaspils pusi)", stāsta Berķa tēvs. "Buleni ir tāds kritums Daugavā, straume. Tas Nolpes salas lejas galā. Dažreiz plosti arī sastrēga. Bija pilns ar plostiem, arī Ķekavas pusē pie Mārtiņsalas plosti stāvēja visu vasaru uz rūmi.
Kolekcija21. zinātniskā ekspedīcija Dolē un Valkas rajonā