Kolekcija6. zinātniskā ekspedīcija Ventspils un Jēkabpils (Aknīstes un Neretas) rajonā
Atšifrēja dacebula
Labots 2017-07-11 10:20:01
Atšifrējums atbildes. Un ja kur atbild, tad kolchoza priekšsēža un rēķinveža kantoros nav, tie ir "izgājuši vai izsaukti uz Neretu vai tml."Ar vārdu sakot, šodien visi tik ļoti "nodarbināti", ka nav sastopami. - Rajona vadītājas iestādes tomēr pārliecinātas, ka kantori šodien strādās, ka tiem jāstrādā, tādēļ nolemjam tomēr sākt savu braucienu. Tuvākais ceļa mērķs: Nereta c.p. l/a "Oktobra 30. gada diena". Aizbraucam. Kantoris slēgts. Kāds onkulis sētā saka, ka rēķinvedis un klch. priekšsēdis "izgājuši". Gaidīt? Tas taču tomēr būtu veltīgi. Dodamies tālāk. "Oškalna vārdā nos. l/a" - Oškalna c. p. Arī še kantori slēgts. Priekšsēdis un rēķinvedis kaut kur "izgājuši". Vai doties tālāk? Vecās paražas vēl tuvas. Ir Jāņu diena. Un atceros Ždanova vārdā nos. l/a vecā kolchoznieka vārdus: "Es strādāšu dienu un nakti, bet Jāņu dienu tu man ļauj svētīt!" Kā redzams, tad neoficiali daudzos kolchozos ļaudis strādājuši svētdienā, lai varētu svētīt vasaras saulgrioežu svētkus. Savu braucienu vairs neturpinājām, bet atgriezāmies bazē. Pievakarē pavisam negaidot ieradās Aknīstes grupa - bb. Krastiņa, Slava, Broka, Zavarina, Infantjevs un Andrejs - Mākslas akad. stud. Neieplānotā ierašanās mūs visus pārsteidza. Ieradās arī antropologi - Vēstures inst. darbinieki bb. Daiga un Ozoliņš. Nebija guļu vietu, nebija salmu. Pievakare, iestādes jau slēgtas. Tomēr ar lielām grūtībām tomēr salmus sadabūjām - mūsu puiši ar mūsu mašinu aizbrauca pakaļ. Vakarā pārrunājām savu braucienu rezultatus. Interesants bija b. Krastiņas ziņojums par braucienu pa Aknīstes rajonu. Balstoties uz šīm ziņam, nolēmām arī folkloristu palšāko grupu novirzīt uz Aknīsti: pašu raj. centru, Zasu, Gārseni, Kaldabruņu. Arī jaunrades darbs būs vairāk izvērsts taisni Aknīstes raj., par cik jau paši vietējie inteliģences pārstāvji modinājuši interesi par jaunrades jautājumiem. gaidām maskaviešus, lai nospriestu, kur izvērst plašāko darbu.
25. jūnijā. Šodien jāizņem pārējie rajona kolchozi. Mūsu braucēju skaits šoreiz lielāks, jo piedalās arī no Aknīstes grupas bb. Krastiņa, Feldmane, mākslinieks. Boriss ar Birkertu palika skolā. Viņi abi referēs Kulturizglītības nod. rīkotajā seminarā rajona kult. izglītības darbiniekiem. Pilskanes c. p. l/a Karogs. Kolchoza kantoris c. p. Tautas namā, bij Stārastu mājā. Iepriekšējā vakarā še bijusi kino izrāde: "Tarzans". Kino mechaniķi pašlaik vēl guļ uz skatuvītes. Tautas namā gar sienām aktuali lozungi, "Mākslu tautai", diagrammas par lopkopības sasniegumiem, pla-