AtšifrējaMaigaJankevica
Labots2020-08-02 16:35:10
Atšifrējumslai laižot vāļā. Bet kad arī lugšanās nelīdzējusi. Tad lapsa aizskrēusi [aizskrējusi] uz upi un gribējusi krūzi noslīcināt. Bet kruze piesmēlusies ar ūdeni un sakusi grimt, un vilkusi arī lapsu līdz. Nu lapsa mīļi lūgusies, bet nelīdzējusi [nelīdzējušas] vairs lugšanas. Krūze piesmelusies pilna un nogrimusi un arī lapsu novilka ūdenī.

Tautas teikas. Pats dzirdējis.

19358

61. Burtnieku baznīcā bijuši velni. Kad mācītājs runājis spredeķi [sprediķi], tad velns skaitījis no pakaļas. Bet vienu reizi mācītājs skaitījis tēvu reizi no otra gala un viņam sajucis spredikis, un arī vellam sajucis. No ta laika vairs Burtnieku baznīcā vairs nav velni.

19359

62. Burtnieku kapsetā agrāk katru nakti viens velns nesis miroņus prom. Tā vienu nakti gājuši cilveki vaktēt. Tā ap pusnakti atnācis viens vel no vaktetājiem. Citi vaktētāji to noturejuši par velnu. Visi bijuši ļoti nobijušies. Te viens ieklepojies un tas kas nupat atnacis domājis, ka tie ir viņa biedri. Viņš gājis tur kur klepoja. Un visi sākuši milzīgi kaukt. Tik stipri kaukuši ka visi miroņi uzcēlušieš. No tā laika vair Burtnieku kapsetā neredzam miroņus staigājam.

19360

63. Vecos laikos tajā vietā kur tagad atrodas Reznas ezers dzīvojusi svetmeita. Viņa gājusi ik rītus uz avotu pēc udens. Kādu reizi viņai apgazusies krūze apagzusies [apgāzusies] un no tā radies Reznas ezers.

19361

64. Zilā kalna [Zilākalna] augstākajā vietā agrāk bijis neliels avotiņš, kas nekad nižuvis [neizžuvis]. Šī avota udens esot palīdzējis. Bet velāk sievas sakušas avotā mazgāt bērnus. Bet tas avotam nav paticis un viņš izzudis.

19362

65. Lizdēnu rijā viena sieviete nositusi savu bērnu. Kad tur garām iet pusnaktī, tad dzird bērnu raudam.
KolekcijaRencēnu pamatskolas vākums