0899-Valijas-Mednes-vakums-01-0003
Labots2019-03-22 18:27:26
Atšifrējumsatpakaļ parādus samaksāt." Brauc atkal kādu gabalu un ierauga cūku ar kuili saķērušos. Prasa atkal kučieram, ko tie tur dara. Kučiers: "Cūka iegājusi otra kunga grencē un kuilis grūž to ārā." Nu brauc atkal kādu versti un redz lielu baru lopus ganoties. Starp citu ķēniņa meita redz arī kādu bulli ar govi saķērušos. "Ko tie tur dara?" vaicā viņa kučieram. Tas atbild: "Bullis pakāpjas uz govs un paskatas, vai tie jaunākie nav kur tālu aizgājuši." Brauc atkal tālāk un ierauga ķēvi ar ērzeli saķērušos. "Kučieriņ, vai kas tur, ko tie tur dara?" jautā ķēniņa meita. Tas atbild: "Rītā ērzelim jāiet uz kāzām, tādēļ tas izskalo savu fleitu, lai labāk skan." Nobrauc pie mājām. Piesien zirgus. Saimnieka meitas iznāk pretīm un piedāvājas iet līdzi pirtī un palīdzēt nomazgāties. Bet ķēniņa meita saka, ka kučiers viņai ies līdzi un palīdzēs nomazgāties. Kučiers arī aiziet uz pirti un tāpat apģērbies gaida, ko liks darīt. "Nē, kučieriņ, tā ne. Pirtī visiem vajaga noģērbties." Kučiers paklausa: noģērbjas un gaida ko nu liks darīt. Ķēniņa meita mazgājas. Kā nu mazgā krūtis, jautā kučieram: "Vai, kučieriņ, kas te man uz krūtīm?" "Tie ir siera kalniņi." Kad jāmazgā vēders, atkal jautā: "Vai, kas te man ir?" "Tas ir baltais ābolkalniņš." Nu mazgājas tālāk un atkal jautā: "Vai, kas te man ir?" "Tā ir pilskunga pļava," atbild kučiers. Tad skatas viņa uz kučieru un atkal prasa: "Vai, kučieriņ, kas Jums tur karājas?" "Tas ir mans ērzelis." "Laid viņu pilskunga pļavā, lai ēd!" Tā viņi dzīvojuši un mīlējušies
Fails0899-Valijas-Mednes-vakums-01-0003
KolekcijaValijas Mednes folkloras vākums