KolekcijaValijas Mednes folkloras vākums
Atšifrēja BaibaZiemule
Labots 2019-01-25 15:39:15
Atšifrējums un brauc uz mājām un prasa tēvam vēl pilnu kuģi mantas. Tēvs iedod. Brauc atkal. Brauc, brauc un redz vienā vietā uz krasta liels sārts malkas sadzīts un vidū tam skaista ķēniņa meita. Pieenkurē kuģi un iet skatīties. Ķēniņa meita stāsta, ka negribot iet pie tā ķēniņa kas viņu precot, un tādēļ nu viņu sadedzināšot. Kuģinieka dēls prasa dedzinātājam, vai viņš ar visu savu kuģa mantu nevarot ķēniņa meitu izpirkt. Dedzinātājs ir ar mieru. Izkrāmē mantas, paņem ķēniņa meitu un brauc uz mājām. "Par to, ka izglābi man dzīvību, iešu pie tevis par sievu, "saka viņa. Kuģinieka dēls ļoti priecīgs un abi brauc pie ķēniņa meitas tēva. Izstāsta tēvam kas noticis un ka kuģinieka dēls viņas atsvabinātājs. Dzeŗ kāzas. Nodzīvo kā vīrs un sieva 1 gadu. Atrodas puisītis. Kādu laiku vēl dzīvo, tad sieva saka: "Bet es tavus vecākus ar gribu redzēt, brauksim." Brauc visi trīs pie kuģinieka dēla vecākiem. Ķēniņa sulainis brauc līdzi. Tas jau sen iemīlēja ķēniņa meitu un bija ļauns prāts uz kuģinieka dēlu - viņas vīru. Brauc. Ierauga kādu salu. Nospriež pieenkurot kuģi un iet apskatīt salu. Kad vīrs pagāja sāņus, piesteidzas ķēniņa meitai sulainis un saka, lai steidzas, uz kuģi liela nelaime. Tikko ķēniņa meita ar bērnu uz kuģi, sulainis paceļ enkuru un aizbrauc. Vīrs paliek salā. Sulainis brauc atpakaļ pie ķēniņa un saka ka vīrs noslīcis un lūdz lai dod meitu viņam par sievu, viņš esot to izglābis, citādi viņa ar' būtu noslīkusi. Ķēniņa meitai viņš