KolekcijaValijas Mednes folkloras vākums
Atšifrēja LigaB
Labots 2019-05-14 12:21:01
Atšifrējums un dvēsele aizgāja bez ceļa, bez gala. 2) Pērn tais mājās kur nomira saimniece, bija bēdas, bet šogad tur tur' kāzas un ir prieki un māte aizgāja tur. 3) Brālis aizbrauca uz magazinu parādu līdzināt", izstāsta Jānītis. Nu mācītājs atkal paspēlējis. Tagad viņš saka tā: "Rītā tu atnāc pie manis ne ēdis, ne dzēris, ne ģērbies, ne pliks, ne jāšus, ne kājām, ne braukšus." Ceturtā rītā Jānītis ieēd drusku zirņus, ielien tīklā, uzkāpj uz ratu riteņa un brauc un iet un jāj pie mācītāja. Mācītājam bija asinssuņi un Jānītis domādams vai tikai mācītājs neuzlaidis tos viņam, jo bija vakar ļoti noskaities, paņēma līdzi salmu kūlī kaķi. Un pareizi, tiklīdz Jānītis iet pa vārtiem mācitājmuižā, asinssuņi tam virsū, bet Jānītis nomet salmu kūli; no ta izlien kaķis un diedz projam un asinssuņi tam pakaļ, un Jānītis pa tam pie mācītāja ne ēdis, ne dzēris, ne ģērbies, ne pliks. Mācītājs gan bija licis jau uzkārt karātavas priekš Jānīša, bet tā, kā mācītāja muižā to dienu bija daudz ļaužu, tad Jānītis tika mājās sveiks un vesels un ar 100 rubļu kabatā.
Bet nākošā dienā pie Jānīša atnāk lielskungs un saka šādi: "Jānīt, izdari vēl vienu joku, es tev došu 300 rubļu no savas puses ja to izdarīsi. Rīt man būs balle. Vai tad tai nevarētu kā nebūt ienest mācītāju pliku?" Drīz vien Jānītim padoms rokā. Viņš aiziet uz upi, saķer vairākus vēžus, palūdz no lielskunga Ziemassvētku svecītes un ādas maisu un arī baznīcas