KolekcijaValijas Mednes folkloras vākums
Atšifrēja putni
Atšifrējums un sievas māte aizbrauca prom.

6.) Reiz viens lielskungs gribējis precēt kaimiņu lielkunga meitu, bet šī nav gājusi pie viņa. Par to nu lielkungs nodomājis viņu piesmiet un uzdevis savam sulainim viņu izmīlēt. Sulainis ar pārģērbies kā nepazīst un aizgājis pie kaimiņu lielkunga un pieteicies par sulaini. Pieņēmuši ar. Bet ko sulainis?! Viņš katram saka savādu savu vārdu meitai uzdodas par "Desu," mātei par "Šlāfen", lielkungam par "Vai tu man tādu redzēji", pavāram par Lielrunci un kučieram par Stipro brandaviņu. Tā nu dzīvo. Kādu dienu vakariņās bija desas. Lielkunga mieta ļoti garšīgi viņas ēdusi. Māte jau teikusi: "Neēst meitiņ tik daudz, ka nesāk spiest." Nakti sulainis ielīdis meitas istabā un gultā izpildīt lielkunga uzdevumu. Kā nu šis sācis šo vairāk mīlēt, meita sākusi saukt: "Desa, Desa!" Māte ar tēvu dzirdējuši, bet nodomājuši ka desas spiež. Ka nu vēl šī saukusi, māte gājusi lūkot un ieraudzījusi sulaini iet atpakaļ un vīram saka: "Šlāfen." Vīrs atbild: "Ka jau šlāfen, lai šlāfen." No rīta sulainis savu uzdevumu izpildījis laižas lapās. Bet ejot caur ķēķi nogāž ripuli ar traukiem un kučieram izrauj zirgu no rokām, tam mugurā un prom pie sava lielkunga. Pa tam meita izstāstījusi tēvam ko sulainis padarījis. Un tēvs skrien pa visu pili un sauc: "Vai tu man tādu redzēji," kur ir "Vai tu man tādu redzēji." Bet visi tik brīnas un nekā nesaprot ko lielskungs kliedza. Caur ķēķi iedams lielskungs