AtšifrējaSandaS
AtšifrējumsMan jāiet pie Dieviņa

Ar nāvīti ķīvējos
Par bāliņa dvēselīti: -
Brib nāvīte dvēselīti,
Es bāliņa augumiņu.
Teicēja Anna Paukša, 68.g.v. dzim.Nītaurē, dzīvo Āraižos. Noklausījies: E.Zemīties, 19.g.v. Rīgas Skol.Inst.

51-52

Pans Tadaiķis
Teika.
Āraižu mācītāju muižā, kuŗa atradās pie Āraižu ezera, poļu laikā uz dzīvi apmetās poļu pans Tadaiķis. Viņam bija uzdots pārzināt kaŗa pulku, kas bija sūtīts pret zviedriem, kuri jau tuvojās Vidzemei. Panam Tadaiķim vareni paticies dzīvot Āraižu muižā. Bieži vien viņš savu zaldātu pavadībā izbraucu uz ezera saliņu, kuŗa bija apauguse ar bērziem. Ko pans Tadaiķis darījis uz Āraižu ezera saliņas, to neviens nezinājis. Viss būtu labi, ja tikai pans būtu radīts savam amatam - kaŗa vadonim. Acu galā viņš nevarēja ieredzēt asinis, tālab savu amatu viņš uzticēja savam labākam un uzticīgākām draugam - panam Cechanovskim.
Pienāca ziņa no poļu karaļa Stefāna Batorija panam Tadaiķim, lai tas ar visu kaŗaspēku dodoties pretī zviedriem, kuŗi jau ienākuši Vidzemes ziemeļos un tuvojoties Cēsīm. Pans Tadaiķis zviedriem pretī sūtīja savu kaŗa pulku ar panu Cechanovsku priekšgalā. Cechanovska ģimene palika Ārai-
KolekcijaErnesta Zemīša folkloras vākums