KolekcijaErnesta Zemīša folkloras vākums
Atšifrēja SandaS
Labots 2017-11-28 13:34:42
Atšifrējums žos. Tūliņ pans Tadaiķis sasaucis apkārtējos Āraižu zemniekus un licis rakt tiem apakšzemes eju no Āraižu ezera saliņas līdz Cēsu pilij, kuŗā tolaik uzturējies kāds pana Tadaiķa radinieks Pšibešs, pie kuŗa tas cerēja atrast patvērumu, gadījienā, ja zviedri ieņemtu Āraižus. Latviešiem, nabagiem, ļoti grūti klājies šajos apakšzemes darbos un tomēr nespēja apakšzemes eju nobeigt. Pans Tadaiķis no dusmām nezināja ko darīt, pēdīgi tas ķērās pie šāda nežēlīga nodoma: ikdienu viņš sasauca pie sevis strādniekus un mežonīgi tos sizdams, dzina čaklāk strādāt. Bet bija jau par vēlu, zviedri tuvojās jau Līviem un panam Tadaiķim vajadzēja padomāt, kā noslēpties no zviedriem, kuri neieredzēja poļus.
Nākošā dienā pans Tadaiķis līdz ar visiem saviem ļaudīm pārbrauca uz Āraižu ezera saliņu. Tur pans uzcēla telti. Pēc tam pans Tadaiķis devās apskatīt jauno apakšzemes eju, kuŗa jau bija izrakta caur Āraižu ezera apakšu līdz Kārlēnu mājām (šīs mājas zviedru valdīšanas laikā tika nopostītas) un vēl atlikās darba kādām divdesmit dienām, lai izraktos cauri zemei līdz Cēsīm. Lielās dusmās pans Tadaiķis padzina visus strādniekus pie "velna" piekodinādams, neko zviedriem neizstāstīt. Otrā dienā Āraižos ienāca jau Gustavs Ādolfs ar visu savu karaspēku. Gustavs Ādolfs nekavējoši lika uzmeklēt bailīgo, bet nežēlīgo panu Tadaiķi. Kāds Āraižu zemnieks, vārdā Pēteris Krauklis, kuŗam pans reiz bija bargi atriebies, uzrādīja tagadējo poļu pana Tadaiķa atrašanās vietu. Gustafs Adolfs triju zaldātu pavadībā brauca uz Āraižu ezera saliņu. Šo zviedru karāļa rīcību bija pamanījis arī pans Tadaiķis. Ātri tas līdz ar visiem ļaudīm devās apakšzemēs ejā, ieeju aizstiprinādams ar kokiem un zemēm. Nobraukuši uz ezera saliņas, zviedri panu Tadaiķi vairs neatrada, bet daži nodevīgi zemnieki, kuŗi bija strādājuši pie pana Tadaiķa kādu laiku, bet drīz aizbēgdami, uzrādīja zviedru karālim apakšzemes gaņģi, kuŗā pans Tadaiķis līdz ar citiem saviem ļaudiem noslēpies. Karālis bēgļus sagūstīt uzdevis kādam savam apakšniekam Zigrīdam, bet pats steidzās uz Rīgu. Zigrīdz izdomāja mežonīgu atriebību: nobraucis atpakaļ uz Āraižu mācītājmuižu, viņš paņēma vienu dižgabalu, uzstipri-