AtšifrējaSandaS

Spoki vecajā Raunas pilī.
Vecajos laikos ar Raunas pili neesot bijis labi[s]: spokojies. Taisni ap pulksten divpadsmitiem, kad nositis pilī pulkstens,uzreiz notikusi briesmīga kliegšana un ķērkšana, klausītājam mati cēlušies vai stāvus un pēc tam tūliņ pils lielajā zālē saplūduši daudz spoku un spocēni, sacēluši tādu ellešķīgu troksni, ka pils iemītniekiem gluži auksts izspiedies ārā klausoties. Gudrojuši, gudrojuši, kā spokus dabūt no pils laukā, bet pie padoma nevarējuši tikt. Te kur gadījes, kur ne, atnācis Raunā viens pusmūža vīrs un solījies Raunas pili iztīrīt no mošķiem, ka atlīdzību par to viņš tikai prasījis brīvu kortēli uz visu mūžu pilī. Pils iemītnieki bijuši ar mieru. Labi. Nākošā naktī, tikko pulkstens nosit divpadsmit, spoki arī klāt un taisa savu jandaliņu vaļā. Bet te iesteidzies arī vīrs klāt, iedrāzies spoku vidu, aizdedzinājis tādu savādu pulvēri, kas izplatīja nejauku smaku un tūliņ spoki pa galvu, pa kaklu steigušies no pils projam. Šo savu darbu vīrs izdarījis arī otrā un trešā naktī un pils tiešām visu mūžu bija mierīga no negantiem spokiem.
Teicēja: Helena Mazpoliene 79.g.v. Cēsīs.
KolekcijaErnesta Zemīša folkloras vākums