Kad kādu dienu dabū pērienu vai neiet labi, tad svārkus pogājis no apakšas
Lībiešu valoda
Dzirdēšanas vieta
Valka
Valka, Valkas novads
AtšifrējaEmis

82) Ja sienā dzen vadzi, tad vadža dzinējam, vadzi dzenot vajaga sacīt: ''Vecs mēnesis, vecs mēnesis, izžūsti nenāci arā, tad vadzis nenākot ārā.

97

83) Ja kaķis lien krāsnī, tad būs auksts laiks.

98

84) Kad pie mājas atlaidusies priecīgi čirkstina, tad būs priecīgas ziņas.

99

85) Kad noķer meža zosis, vai pīles, tad vajaga izraut no viņam trīsas spalvas un katru spalvu trīsas reizes vilkt ap roku, pēc tam spalvas aizbāst putnu kūts paspārnē, tad putni no šīs kūts projām nebēgot.

100

86) Ja negrib, kad kaimiņam vai kādam citam, kad izaug saknes, tad lieldienas, sestdienas vakarā vajaga aiziet tur un viņu lecekšu stūrī ielikt (ierakt) teļa kājas, vai olu vanckarus. Olu vanckaru tapat kā teļa kājas jāliek katrā stūrī, tikai teļa kājas jāierok ar nagiem uz augšu.

101

87) Kad kādu dienu dabū pērienu, vai neiet labi, tad no rīta, kad svarkus uzvilcis, tos sācis pogāt no apakšas.

14-49

102

88) Jaungada naktī vajaga iziet ārā un skatīties pa logu istabā, kuram no mājniekiem neredz galvu, tad tam šinī gadā jāmirst.

103

89) Ja negrib, kad kaimiņiem vai otram mājas iedzīvotājam aitām aug liela vilna, tad jaungada naktī vajaga aiziet uz kūti un nocirpt katrai aitai vienu kušķi vilnas no pieres. Vilnu vajaga aiznest uz māju un sadedzināt.

104

90) Kad pirmo reizi cērpj jēru, tad pirmo kušķi, kuru cērpj no pieres vajaga dot jēram lai to noēd, tad uz priekšu vienmēr augot jēram skaista vilna.

105

91) Kad pirmo reizi kāds, ar, ecē, vai federē, tad kad viņš pārnāk mājā viņu vajaga apliet ar ūdeni teicot: ''Tu jaunais arajiņ negul vagas galiņā'', tad to, kuru aplejot ar ūdeni, arot, ecējot un federējot nekad miegs nemocot.

92) Kad aizkurina krāsni un ja dūmi nāk istabā, tad būs lietus.
Fails0014-Valkas-pamatskola-0042