Raganu dedzināšana
Vidus dialekts
24.04.1946, Vainižu pagasts
Umurgas pagasts, Limbažu novads,

Teika Vainižu apkārtnē plaši pazīstama, dzirdēta no vairākiem teicējiem.

Raganu kalniņš
Vainižu pagastā pie Vainižu muižas atrodas mazs kalniņš, saukts par Raganu kalniņu. Sen pagājušā laikā uz šo kalniņu cilvēku bendes kāvuši raganas un tās uguns sārtā sadedzinājuši. Soda dienās aizvien no Cēsīm braukuši bendes sarkanā apģērbā un ar skaņiem zvārguļiem pie zirgu lokiem, jo tad ar zvārguļiem pie zirgu lokiem drīkstējuši braukt tikai cilvēku bendes.
Pēdējā soda dienā uz Ragaņu kalniņu nokauts un sadedzināts nevainīgs cilvēks. Kad bendes nevainīga cilvēka galvu svieduši ugunī, tad uguns liesmas sviedušas galvu atpakaļ pie bendēm. Tik trešo reizi sviežot galvu, uguns to saņēmis un nodedzinājis ar lielām visapkārt skraidošām dzirkstelēm. Pēc tam uz šo kalniņu neviena ragana neesot nokauta. Kā Vainižos plaši pazīstama teika dzirdēta pie vairākiem teicējiem.

:Epizodiskā vieta (bez būtiskas nozīmes sižetā)
:Notikuma vieta