Komentēt

Nosaukums oriģinālāRaganu kalniņš
ValodasLatviešu valoda
DialektiVidus dialekts
Pierakstīšanas laiks/vieta1932

Raganu kalniņš
Vidzemē Valkas apriņķī Trikātes pagastā pie Vērzemnieku un Libertu mājām atrodas mazs apaļš kalniņš. Veci ļaudis stāsta, ka uz šī kalniņa tikušas pēc veciem nostāstiem dedzinātas raganas. Vēl tagad uz viņa ir redzami akmeņi, kas it kā vannas veidā nokrauti. Patiesībā tās ir akmeņkrāvuma senās kapenes. Kādus gadus desmitus atpakaļ [tā] Trikātes pagasta ārsts, kurš interesējies par senātni, uz vecā Libertu saimnieka aizrādījumiem sācis rakt un atradis dažas senas rotas lietas, starp kurām ir arī kāda sakta, kas vienīgā Latvijā ir atrasta ar balto emaļu izgreznota. Šis saktas nobildējums jeb attēls ir redzams pieminēkļu valdē.
Tagad šo kalniņu, ko tauta sauc par “Raganu kalniņu”, sāk izpostīt jaunsaimnieki, kas ņem akmeņus savām jaunajām būvēm.