Nosaukums oriģinālvalodā
Материалы по этнографии латышского племени. Труды этнографического отдела
Pērkone, Nīcas pagasts, Dienvidkurzemes novads
Izdots
Moscow, Russia
AtšifrējaMadara Eversone

Trīs ceļi satek caur kārklu krūmu. Dieviņ, izar (?) visus ceļus, visus zalkša kodumus un noņem visu pampumu! Tēvs mūs...

418

Zalkšu dūriens – melnais, rudais, pelēkais...; jums tas akmens, man tas skaidrais ūdens. Dievs Tēvs... (Trīsreiz jāsaka.)

419

Čūska, ko tu dari? Tas nekas nav! Tāda gaļa rudajam, tāda melnajam, tāda pelēkajam... Nāks Dieva Dēls Jēzus Kristus, kapās jūs ar pātagām. Dievs Tēvs... (Trīsreiz jāsaka.)

420

Jēzus gāja pa čūskām un odzēm un viņu kodieni viņu nevainoja. Tā laj pazūd arī šis kodiens – iekš tā vārda... Tēvs mūs...

421

Čūska dūra, Kristus saka, Marija zvērēja: Laj tā dzelone izņīkst! Dievs Tēvs, Dievs Dēls, Dievs Svētais Gars, stāvi tu klāt, nāc par paglābšanu!

422

Čūska dūra, Jēzus runāja, Marija zvērēja, – tad tā ģipte izgāja. Iekš tā vārda....

423

Marija priekš Jēzus zvērēja, kā tos zalkšu dūrējs izskrēja. (Šie vārdi deviņas reizes teicami.)

424

Čūska koduse, mūsu Kungs Kristus runājis: Čūska, tev būs mierā stāvēt, kā tas ūdens ieks Jordānes! Čūskas un odzes, paliekat iekš meža! Mīļais Dievs, mēs lūdzam tevi, palīdzi čūskas kodumam! Iekš tā vārda...

425

Skrej, čūska, jūrā! Skrej pa olienu, – tur tevi saslēgs deviņās atslēgās. (Trīsreiz teicams.)

426

Melnais zalktis, baltais zalktis, rudais zalktis – tos es visus zinu. (Šie vārdi deviņas reizes teicami.)

427

Visi pagāni metās ap mani, bet iekš tā Kunga vārda es tos gribu sakapāt. Tie metās ap mani kā bites, tie svel kā uguns ērkšķos, – bet iekš tā Kunga vārda es tos gribu sakapāt. Tie metās mūsu gājumos ap mums, savām acīm tie glūn mūs pie zemes pagāst. Viņu ģīmis ir kā lauva, kam laupīt gribās, un kā jauns lauva, kas slepenībā sēž.

428

Kad Jēzus strīdējās ar tiem Jūdiem, tad Marija sacīja: Noņem viņiem no galvas to spēku! Jēzus atbildēja un sacīja: Es negribu, laj paliek! Iekš tā vārda... Tā svētā Trīsvienība, tas svēts evaņģēlijums, tā svētā ticība – tu nu dziedē, tu nu ārstē!

429

Ak Dievs! salauzi viņa zobus viņa mutē. Ak Kungs! sagrūd to jauno lauvu dzerekļus, – laj tie izšķīst kā ūdens, kas notek! Kad viņš ar savām bultām mērķē, tad laj tās tāpat ir kā salauzītas. It kā gliemezis, kas izkūst, tā laj viņš aiziet! It kā nelaika bērns, tā laj viņš to gaismu neredz! Amen.

1Pērkone
(Pērkone, Nīcas pagasts, Dienvidkurzemes novads)