Dace Rukšāne 13.03.2020.–20.06.2020. Pandēmijas Twitter dienasgrāmata.

KARANTĪNA 🐮-19. 0.DIENA.: Saeimas sēdē klausos PM Kariņa paziņojumā - sirreāla sajūta, it kā pamats zustu zem kājām, kaut jau sen tam biju gatava. Man ir temperatūra un sāp kakls, haha. Kāds draugs mīļi atsūta filmu “Survivors 1975” Tviterī cilvēki mazāk kašķējas.

KARANTĪNA 🐮-19. 1.DIENA.
Kā nomainās prioritātes tomēr - vēl nesen gribēju kurpes, šodien griķus (nooooo…). Piegādē 2/3 produktu neatved un atskaita naudu. Sirds trīs par bērniem, kam ar situāciju jātiek galā pašiem. Mīnus 1 kg

14.03.2020.

KARANTĪNA 🐮-19. 2.DIENA. Ar draudzenēm visu dienu spriedām, kurā situācijas uztveres stadijā esam. Secinājām, ka pieņemošās sākumā. Bailes vēl brīžiem uzliesmo, bet tās ir mirklīgas, īsas un ātri atrodam ceļu atpakaļ uz pieņemšanu. Šķiet, esam racionālas un mierīgas.

15.03.2020.

KARANTĪNA 🐮-19. 3. DIENA. Saplīsa suns - rīt jāmeklē iespēja dabūt suņu pretsāpju zāles, jo ibītis dzīvniekiem neder. Vācu mediķi saka, ka arī cilvēkiem pie koronas ibumetīnu nevajadzētu, paracetamols esot labāks. Draudzenes tur buru, es lasu ziņas.

16.03.2020.

KARANTĪNA 🐮-19. 4. DIENA. Labs draugs atgriežas no Eiropas un apzinīgi karantinējas. Mežā kāds gatavo konservus - bises šāvieni sarejina suni (ar kāju ir labāk). Neizturama ir doma, ka bērni tik tālu no màjām, bet viņi turas braši. Es šito esmu redzējusi sapņos simtiem reižu.

17.03.2020.

KARANTĪNA 🐮19. 5. DIENA. Pirmoreiz 24h laikā neviens nav nobalsojis par Saeimas atlaišanu. Aptiekā vienīgais cilvēks, kurš neievēroja 2 m distanci, bija… ārste (zinu, jo kamēr viņa stāvēja rindā, telefonā konsultēja pacientu un zīmogoja receptes). Lai atpūšamies nakts sapņos!

18.03.2020.

KARANTĪNA 🐮-19. 6. DIENA Ak, Juta… Skatos, kā filmās cilvēki skūpstās, apskaujas un domāju: “Laimīgie”. Cik nesen vēl tas šķita tik pašsaprotami, ka nekāda īpaša nozīme tam netika piešķirta - vērtības ir strauji mainījušās. Sāk dziedāt strazdi, pļavā dejo dzērves.

19.03.2020.

KARANTĪNA 🐮-19. 7. DIENA. Pamodos sešos un bāc - “asiņaina gaisma aust” - tāds saullēkts bija minūti, divas, tad izgaisa. Maigie nakts sapņi un pirmie saldie mirkļi pēc miega, kamēr uzgāžas realitāte, ir mans zelts. Psihe sargā un nesūta murgus, bet mierina.

ETfbncLXkAARoTl?format=jpg&name=large

20.03.2020.

KARANTĪNA 🐮-19. 8. DIENA. Dzērves no rīta kliedz tik skaļi, ka nevaru dzirdēt savas domas, tas pārmaiņas pēc ir labi. Domu vietā jāliek grāmatas un jādzīvo citu dzīves citos laikos, jo būt “šeit un tagad” šķiet mission impossible. Bet arī tas pāries. Zinu.

ETlGj4qXkAA3AVy?format=jpg&name=medium

21.03.2020.

KARANTĪNA 🐮-19. 9.DIENA. Rīts sagaida ar priecīgu vēsti - meita naktī sarakstījusi telefonā ziņas, ka tomēr izlēmusi atgriezties mājās no Berlīnes, noķērusi pašu pēdējo biļeti. Par laimi mums ir vieta, kur viņu izolēt. Suns aiz laimes par pastaigu, izvārtījās lapsācija kakās.

ETqGdKfWoAASnxS?format=jpg&name=large

22.03.2020.

KARANTĪNA 🐮-19. 10.DIENA. Uz 3+ stundām pazuda elektrība - ne interneta, ne mobilo sakaru, ne gaismas - skarbi. Notestējos teltī, gribēju pateikt skafandrotajiem mediķiem, ka viņus mīlu, bet satraukumā tikai nomurminàju: “Paldies, veiksmi”. Es jūs mīlu!

23.03.2020.

KARANTĪNA 🐮-19. 11.DIENA. Mamma no stiprā spirta un šņabja uzjaukusi miksiņu vodkas pudelē. Uzlīmējusi lielu etiķeti: “70% dezinfekcijas līdzeklis, neiztempt! Tikai ārīgi!” Tik forši, ka par tevi rūpējas Rīt atbrauc meita, dārzā sadīguši lakši - kaut kur jādabū krējums.

24.03.2020

KARANTĪNA 🐮-19. 12. DIENA. No Vācijas atbrauca meita - prāmja pasažieriem maskas, stingra kontrole uz robežas, daudz policistu, kas visu regulē, mašīnu kolonnu no ostas cauri Liepājai pavadīja konvojs. Valstī ir ekselenta krīzes vadība - tāda atziņa ir mierinoša.

25.03.2020.

KARANTĪNA 🐮-19. 13. DIENA Šodien skatījos uz zaķi, kas lēni cilpoja pa pļavu. Aiz viņa aša lapsa. Neredzēju noslēgumu, bet paspēju padomāt par to, ka zaķi jūtas tīri tā neko līdz gandrīz pēdējam brīdim, tad īsa panika un viss. Atšķirībā no manis, kas nomīzusi vēl ilgi pirms beigām.

27.03.2020.

KARANTĪNA 🐮-19. 14. DIENA Visa diena Zoom sapulcēs, jau atpazīstu pēc balsīm ne tikai savus, bet arī vīra kolēģus. Pie datora nekrāsojos, jo visa kosmētika palika Rīgā pie meitas, bet smaržas tomēr lietoju - tas kaut kā mobilizē darbam. Gatavojot ēst, dungoju - tas labi.

28.03.2020.

KARANTĪNA 🐮-19. 15. DIENA Daudz darāmā, nebija laika iedziļināties vīrusā, domāt un iztēloties - tā nu diena pagāja samērā sirdsmierīgi. Šādā siltā laikā ārkārtīgi pietrūkst draugu, ar kuriem sēdēt uz terases, dzert vīnu un dziedāt vīra ģitāras pavadījumā.

29.03.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 16. DIENA Pēcpusdienas saule slīpi iespīd logos, tās staros danco puteklīši—tas man atgādina bērnības diendusas, kad bezmiegs mijās ar saldu miegu un visu pasaules kārtību noteica tikai vecāki… Ek, pasapņot jau var, bet rīt gan jāiztīra māja. Zeltactiņas modušās.

30.03.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 17. DIENA Draugs uzdāvināja dažas sejas maskas, vienu jau izlietoju, ejot uz veikalu pēc pārtikas. Sapratu, ka pirms maskas uzlikšanas vēlams iztīrīt zobus, lai patīkamāk atrasties ar sevi elpas attālumā. Suns ir pārstājis apriet tās dzērves, kas nāk pagalmā.

31.03.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 18. DIENA Meitu pēc atgriešanās no Vācijas šodien uzmeklēja policija, lai pārbaudītu, kā viņa ievēro izolēšanos 👍. Man vienlaikus bail gan par to, ka viss pēc šī būs pavisam citāds un nekam no vecā vairs nebūs vērtes, gan par to, ka viss varētu būt precīzi kā bijis

01.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 19. DIENA Drusku iekavējies ieraksts, jo vakar daudz lasīju dzeju, iegāju valodas ritmā un nepamanīju, kā pienāk nakts, visu aizmirsu. Toties grūti noskaņoties prozai - domas aizlido neceļos, salīdzina, pievelk realitātei.

02.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 20. DIENA Mēģinu apgūt PC darba vajadzībām - neērta sistēma, pat miera laikos kaitināja, ja nācās saskarties, tagad vispār besī. Prieks par kādu wacap čatu, kas koronas laikā izveidots, lai dauzītos un atlaistu nervus, tagad izvērties arī par krīzes atbalsta grupu.

03.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 21. DIENA Atkal nokavēju ierakstu, bija daudz darba. Lai paliek trešās nedēļas savdabīgās jubilejas iezīme tukša. Turpmāk labošos.

04.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 22. DIENA. Gara, gara diena, kurā apkopoju draugu izdzīvošanas stratēģijas. Tie, kas turās braši, tīši nesēž soctīklos, ziņu lapās un statistikas tabulās, bet gan koncentrējas uz darāmo. Svarīgo uzzin no čatiem. Varbūt jāpamēģina šī informācijas diēta.

05.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 23. DIENA. Vēl salts, kaut saule danco pa zemes virsu un izskatās pēc pavasara. Pa logu skatoties, pasaulē viss ir kārtībā - ierodas putni, sāk lidināties kukaiņradības, tek bērzu sulas un blakus mežā gāž kokus līdz dziļai tumsai.

PANDĒMIJA 🐮-19. 24. DIENA. Jākustina gars, jākustina gars - es sev nemitīgi atgādinu. Tā vietā es taisu ēst, tīru māju un “nodarbojos ar fizisko slodzi”. Kad es, vells, tam garam ķeršos klāt? Ir kaut kā jānorauj tas sastinguma plīvurs un jāsāk domāt aktīvāk un par būtisko.

06.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 27. DIENA. Pagalma dīķī salidoja ziemeļu gulbji un uztaisīja skaļu tesiņu. Bildes man ir no vīra, pusdienas vīram no manis.

07.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 28. DIENA. Šodiena suņa zīmē - tehniskā apkope un ritošās daļas diagnostika pie veta. Kad šis viss beigsies, es priecāšos tāpat kā Oga.

08.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 29. DIENA. Daudz sarunu - Zoomā, čatā, realitātē. Ar vīru, kolēģiem, draudzenēm, suni, mežu. Drīz te vairs nevarēs redzēt sauli - koki apvilksies lapām un būs ēna. Galvenais neaizrunāt ciet debesis.

09.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 30. DIENA. Biju sprādzienbīstamā misijā pēc ēdamā, atvairoties no cilvèkiem ar lielajiem ratiem un savu maskoto izskatu. Kāds mazs puisēns mātei jautāja, kāpēc viņi ir maskās. Viņa atbildēja: tāpēc, ka nojūgušies. Kādas bērniem būs atmiņas par šo laiku?

10.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 31. DIENA. Tikko atlidoja mūsu stārķi! Nu tā, ka patiešām tikko, tikko. Pirms 20 minūtēm vēl nebija un tad pēkšņi divi reizē (parasti viens atlido un otrs vēlāk). Un vispār - man virsrakstā kļūda, nav 31.diena, tikai 29. Es divus datumus netīšām izlaidu.

11.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 īstā 30. DIENA. Visu dienu nosēdēju krēslā un internetā, lasot ziņas un bēdājoties par visu pēc kārtas. Dienas beigās biju tik piekususi no skumjām un nekustības, ka apsolīju sev šo triku ar krēslu turpmāk vairs neveikt.

12.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 īstā 31. DIENA. Mēnesis ir pagājis. Atceros, kā pašā sākumā liku šo bildi un priecājos, ka esmu gandrīz jau pēdējā stadijāFace with tears of joy Kā tad! Smaidu par savu bravūru. Bet labā ziņa ir tā, ka ejot mežā iekšā, mēs vienlaikus ejam arī no tā ārā.

13.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 32. DIENA. Pēdējo Lieldienu brīvdienu pavadīju pie plīts, tviterī, Sandras Ratnieces debijas dzejas krājumā, un podkāstā, kur iespējams noklausīties Ingas Ābeles “Klūgu mūku” izcilā Radioteàtra izpildījumā - klasās daudz labāk kā lasās. Visu iesaku.

14.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 33. DIENA.”Par to es padomāšu rīt,” rakstīja Mārgareta, teica Skārleta, izrunāja Vivjena un tagad saku es, atliekot visas nepatīkamās domas uz vēlāku. Varbūt rīt es tās būšu jau aizmirsusi. Ja ne rīt, tad pēc nedēļas vai mēneša, diviem. Aizmirsusi vai atrisinājusi.

15.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 34. DIENA. Man nav jāgaida to dienu, kad sērga būs pāri, tam nav jègas tik daudzu nezināmo pasaulē, tas nogurdina. Man ir jāiemācās dzīvot sērgas laikā tā, it kā tā būtu ikdiena. Jā, jauna, citāda, ar citiem noteikumiem, bet ikdiena.

16.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 35. DIENA. Mājupceļā no Saeimas nācās braukt garām ēkai ar izkārtni “ONKO klīnika”. Pirmajā mirklī izlasīju “ONKO kafejnīca” un paspēju 3x padomāt: “Nopietni. Nopietni? Nopietni?!” Laikam zemapziņa pēc kafejnīcām noilgojusies. Vēl ceļā bija jenotsuns un līpiņš.

17.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 36. DIENA. Vakarā bija gara vīna un sarunu ballīte ar draugiem “Rīga-lauki-Brisele” - par spīti tam, ka Beļģijā nupat jau ir visaugstākais mirušo skaits uz vienu miljonu iedzīvotāju, turienes informatīvā telpa ir diezgan optimistiska un panikas draugiem nav.

18.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 37. DIENA. Arī es pievienojos pandēmijas apmātībai un izcepu maizi. Parastu baltmaizi, ko siltu ēst ar sviestu un atdzisušu ar atkausētām meža zemenēm cukurā. No sākuma nervozēšanas bija mīnus 4 kg, tagad pienācis laiks tos atgūt.

19.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 38. DIENA. Izlasīta grāmata, kas iecerēta kā poēma, uzrakstīta kā proza, bet lasās kā poēma - “Vilcēni”. Mākslas radīšanā pirmais impulss bieži ir patiesākais, kamēr dzīve praktiskā man mācījusi neļauties impulsivitātei. Šīs abas iedabas ne vienmēr viegli apvienot.

20.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 39. DIENA. Pie manis nu jau kādu laiku ir atgriezušies vecie, labie sapņi par personiskām tēmām. Beigusies pasaules glābšana un apokalipse. No vienas puses forši - guļu daudz labāk, no otras - kas tur bija par sižetiem!

21.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 40. DIENA. Zoom-Webex-Zoom, kaudze ar dokumentiem un apjausma, ka 40 sērošanas dienas pagājušas - jāliek jauna bilde iekšā. Vai es rīt sākšu citādu dzīvi? Tāds plāniņš ir. Purva vardes bebrārijā burbuļo kurlinoši skaļi.

22.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 41. DIENA. Vakarā svinējām APAR divu gadu ballīti ar vīnu, dejām un pļāpām. Katrs pie sava datora, savās mājās. Mums bija dīdžejs mirdzošā žaketē un pleilistes, tosti un čati, pārsteigumi un dāvanas. Prieks par svētkiem un skumjas, ka nelecam līdzās.

23.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 42. DIENA. Gara, gara Saeimas sēde, kas turpināsies arī piektdien. Darbā sēžam vairāk kā ar 2 metru atstarpi, katra frakcija savā telpā, bet Vecrīgas ielās siltais laiks izprovocējis tādu distancēšanās atslābumu, ka kļūst trakoti bail. Ei, attopieties!

24.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 43. DIENA. Gandrīz pilnīgi tukšā veikalā palūdzu vīrietim nespraukties tik cieši garām, viņš taču redz taču, ka esmu maskā, cimdos. Pretī dabūju: “Debili visi palikuši!” Aizgāja purpinādams. Vakarā pārbraucu vēlu, ceļā satiekot briežus.

25.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 44. DIENA. Dzestrs. Nākamnedēļ “atbrauks” tomātu un gurķu stādi, bet rīt došos uz pakomātu pēc… kartupeļiem. Sēklai, bišķiņ. Paldies tviterim un @ElBuko par pūlēm un dāsnumu! Interesanti, kas vēl krīzes laikā ceļo ar pakomātu starpniecību?

26.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 45. DIENA. Laba diena - daudz miega un prieks par to, ka @ManaBalss iniciatīva par viendzimuma partneru reģistrāciju ir savākusi nepieciešamo balsu skaitu. Nesaistīti - beidzot arī mūspusē koku zaros sāk iepludināties zaļais tonis.

27.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 46. DIENA. Beidzot uzziedēja dzeloņplūme, lapsas vazājas arvien tuvāk mājām, uz plīts cepas kotletes ar citronzāli, ingveru un čili un jau otro nedēļu rit pilnvērtīgs darbs arī Saeimas komisijās tiešsaistes režīmā. Tas viss vienlaicīgi.

28.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 47. DIENA. Mati ir izauguši pārāk gari - nez, atlaist sudrabainas bizes vai tomēr noriskēt un iebraukt galvā ar mašīnīti un tad lai ir, kā ir? Dr. Dumpis intervijā pauž bažas, ka pēc vieglākas vasaras nākamā ziema varētu būt grūtāka par šo. Nopūšos un uzēdu īrisu.

29.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 48. DIENA. Nez kādēļ piecēlos piecos un tā kā līdz pirmajai sapulcei bija četras stundas laika, aiz neko darīt izcepu meduskūku, nebiju to darījusi 18 gadus. Kā mēs trijatā to apēdīsim un cik kg uzņemsim, nav ne jausmas. Pandēmijas matemātika.

30.04.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 49. DIENA. Vajadzības spiesta izbāzu degunu no mājas, noķēru sajūtu, ka nekāda covida nav - cilvēki sēž kafejnīcās, čalo bariņos, par 2 m distanci pat nerunājot. Ja man nebūtu draugu, kuri arī strikti izolējas, nodomātu, ka krīzi esmu izdomājusi savos murgos.

01.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 50. DIENA. Pamodos no kaimiņu īsziņas, ka naktī nofotografēts lācis barotavā 800 m no mūsu mājas, tieši manis iemīļotākajā pastaigu maršrutā. Bija mazliet raustīgi braukt ar velo caur mežu, bet reizē arī kārdinājums satikties.

02.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 51. DIENA. Šodien kovidlaika tvitterrecepšu diena - @Krista_Baumane maize, gaļas marināde un ceptie tomātiņi, @Vinotava piena karamele, @spigana ābolu drumstaldeserts. Komplektā Katrīnas Rudzītes jaunais dzejas krājums un tikko atlidojusi dzeguze.

03.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 52. DIENA. Daudzi no valdības gaida ārkārtas stāvokļa ierobežojumu atvieglošanu un prasa - kad būs, kad būs? Ekh, ja paskatās plašāk, tad ne jau valdība nosaka dienaskārtību, to nosaka vīruss. Kā tas ķēms uzvedîsies, tā arī būs. Pašlaik valdnieks ir viņš.

04.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 53. DIENA. Sveicu Latviju ar neatkarības atjaunošanas 30. gadskārtu! Ir gan galdauts, gan svētku sēnes, gan ziedi. Tik bērnu pietrūkst līdzās ļoti - pie lielā galda vien trijatā.

05.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 54. DIENA. Man ir aizdomas, ka pa burzmu būšu uzsākusi ģenerālo tīrīšanu. Tā it kā darīt nebūtu neko.

06.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 55. DIENA. Lapsācijs trollē suni - iznāk uz piemājas ceļa, suns uz balkona jūk prātā, lapsai pie kājas, tad suns saņemas un noskrien lejā, bizo pèc lapsas, bet kūmiņš jau prom. Suns iznāk uz balkona, lapsa atkal izlien uz ceļa, suns jūk prātā… un tā visu dienu.

07.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 56. DIENA. Trīs Saeimas sēdes vienā dienā, prom devos vien ap 22iem un garajā mājupceļā izdomāju jaunajai grāmatai nosaukumu. Trīs nosaukumus. Tagad tik atliek izvēlēties īsto un sesiju starplaikā sākt rakstīt. Ugh - bailīgi.

08.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 57. DIENA. Sazūmojāmies vakarā ar draudzenēm un aizpļāpājāmies sprīdi pāri pusnaktij. Nesapratām, kur bijām agrāk un kāpēc tik ilgi cietāmies, cita citu neredzot un nedzirdot.

09.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 58. DIENA. Zaļš beidzot ir ne tikai virtuvē un siltumnīcā, bet arī ārā. Jauka diena velo, bet es tik šrubēju māju un meklēju vēl kādu kaktiņu, ko izberzt - tā it kā drīzumā dzimtu bērns, kuru gribas sagaidīt spodrībā. Bet neieradīsies pat ciemiņi. Viss sev.

10.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 59. DIENA. Šodien mūspusē šķiļas bērni, atlidoja pirmās bezdelīgas, viss plaukst un zaļo, tik oši vēl turas pumpuros. Lasu norvēģa Gābriela Skota romānu “Avots” un visu laiku smaidu - tiik gaiša un silta grāmata, gluži kā šī diena.

11.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 60. DIENA. Iegrimu ikgadējā Tiesībsarga ziņojuma studēšanā un pagraba revidēšanā. Pēc mitrās un pelēkās dienas atnāca saulriets, kura krāsas šovakar noteikti piepludinās soctīklus. Mēs turamies savrup, bet debesis mums vienas.

12.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 61. DIENA. Kādā prāta aptumsumā ir jābūt, lai pusi citrona iespiestu nevis kūkā, bet skābos kāpostos? To atklāju tikai, kad ēdiens gatavs - nenormāli skābi kāposti un bik par saldu kūka... un tikai tad atvilku atpakaļ filmu. Vai tās ir Covid vai Dzīves blaknes?

13.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 62. DIENA. Kā ielīdu Zoomā deviņos no rīta, tā deviņos vakarā izlīdu ārā un aizrāpoju uz gultu. Paspēju tik vien kā paēst aunazirņus. No tiesas apbrīnoju strādājošās mammas, kuras pagūst vēl ēdienu, bērnus un mājmācības. Cepuri nost! Un saudzējiet sevi.

14.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 63. DIENA. Cēlos piecos, tiku gultā ap vieniem nākamajā dienā - jāatzīst, nav vairs tik viegli kā jaunībā, bet nu neko, ir jādara. Biju ļooti priecīga, ka bērns karantīnā bija sapucējis māju uz ūsiņu - cik labi, ka ir vēl kāds pieaugušais!

15.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 64. DIENA. Šodien atbrauca vietējās čurkstes, visas barā, tagad žvidzinās gar pažobelēm, ievērtē ligzdvietas - pamatīgs jandāls, citkārt mierīgā terase pārvērtusies čirpstošā tirgus placī. Dzīvība.

16.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 65. DIENA. Esmu pasākusi skaļi sarunāties pati ar sevi: “Nu, Dace, nelej tik daudz ūdens uz kauliem, kas to zupu izēdīs - kas par daudz, tas par skādi.” “Tagad mēs ieslēgsim krāsni…” (Kas mēs? Es taču viena pa virtuvi ņemos!) “Pacel to lupatu…”. Un tādā garā.

17.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 66. DIENA. Šodien ir starptautiskā diena pret homofobiju. Šajā dienā 1990. gadā homoseksualitāte tika izņemta no PVO slimību klasifikatora. Kovids daudz ko vērš par sliktu, bet es ticu, ka šo vērsīs labāku - tagad vairāk nekā jebkad, mums jābūt vienotākiem visā.

18.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 67. DIENA. Attālināti apguvu, kā strādāt ar e-Saeimu - ir uztaisīta ērta un intuitīva sistēma, kā izskatīt likumprojektus, debatēt, balsot. Jātur īkšķis, lai tā darbotos godam un lai visiem labs internets. Lasu jauno Joņeva grāmatu “Tīģeris” - ir riktīgi laba!

19.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 68. DIENA. Mājupceļā no Saeimas sāka līt - vienā ceļa pusē spoža saule, otrā - gāž baltu. Šķita, ka iebraukšu varavīksnē - tur, pie saknes, būtu neizsmeļams zelta pods un atbildes uz visiem jautājumiem… Nepaspēju. Nu neko, aizbraucu mājās.

20.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 69. DIENA. Kārtīgu strēķi dienas aiz atvērtā loga osī traki skaļi svilpoja vālodze - kas nu kuram fonā viņa Zoom mītiņos, kad jāieslēdz mikrofons. Osis vēl pliks - varēja šo krāšņo putnu arī ļoti labi redzēt.

21.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 70. DIENA. Ap pusnakti debesīs saklausīju dīvainu, sen nedzirdētu skaņu. Apjukusi vīram tā arī uzprasīju: “Kas tur lido?” “Lidmašīna,” viņš atteica. Nu gan laiki pienākuši - brīnos par lidmašīnu...

22.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 71. DIENA. Daļu dienas pavadīju atkaulojot un griežot ruksi (jau nokautu). Finālā man ir robs pirkstā, krājumi ilgam laikam un vīrs, kurš, vērojot kā es vicinos ar nežēlīgi asu nazi, tagad piesargāsies man runāt pretī.

23.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 72. DIENA. Saulainajā dieniņā atbrauca ciemiņos meitiņa ar minisunīti-kucēntiņu, kurš ļotiņi salaizīja visiņiem sejiņas un tad ielaidās miedziņā tā, ka redzēja pieniņa zobiņus un visiņiem bija jāķiķina. Cerams, viņš ar savu mēlīti nepārnesa kovidiņu.

24.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 73. DIENA. Mani aicina uz grāmatu pasākumu, sola divu metru distanci, zem 25 cilvēku, bet es tomēr kaut kā vēl raustos būt ar bariņu svešinieku divas stundas slēgtā telpā. Palikām pie tā, ka piezūmošos sapulcei. Tā ir paranoja vai prātīga piesardzība?

26.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 75. DIENA. Šodien sākām izskatīt Administratīvi teritoriālo reformu trešajā lasījumā un e-Saeimā pavadījām pirmo dienu - strādāja ideāli. Mājās mani sagaidīja reģionālais zemnieciņš - monotoni elektriski tirkšķošais zemesvēzis.

25.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 74. DIENA. Ups, izlaidu 25. maiju. Tad nu ar atpakaļejošu datumu - pirmdien visu dienu lasīju. Saeimas dokumentus, grāmatu, ziņas un rakstus par kovid. Ja vien var izlasīt acis sausas un satūcināt smadzenes, tad es to izdarīju.

27.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 76. DIENA. Trīs sapulces tiešsaistē, divas grāmatas datorā, divi raksti wordā - tāda bilance liek man izjust nelabumu, jau paskatoties uz ekrānu. Kamēr biju tīklā un mākoņos, uzplauka ābeles, noziedēja bumbieres un putnu bērni iemācījās lidot. Dzīve gāja savu gaitu.

28.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 77. DIENA. Grūta un gara diena, bet beidzot man atkal ir īsi mati - tik viegla sajūta, ka gribas smaidīt un smaidīt! Vēl tik jāsadrosmojas nadziņus sataisīt. Prognozēto brīvlaišanu gan ļoti gaidu, gan mazliet raustos, ka tai būs sekas.

29.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 78. DIENA. Šodien tika palaista @apturicovid lietotne - darīts! Jāatzīst, ka reakcijās pārsteigumu nav - paniko tās pašas personas, kas jau agrāk dalījušās ar traku sviestu. Vai tā ir kaut kāda īpaša apziņas konstrukcija, kas ir tik jutīga pret visu sazvērīgo?

30.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 79. DIENA. Vislaimīgākais ir tas, ka naktī, izejot ierakstīt skaļo pavasari - vardes, ķauķus, lakstīgalas, pūčulēnus utt. (tas ir totāls bardaks, kas piepilda gaisu) -, es fonā sadzirdēju pudelē pūšanu: lielais dumpis ir atgriezies uz palikšanu.

31.05.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 80. DIENA. Vējšššššš… Vējš un bebri ir cūkuļi, es pat neizteikšos... 😠 Uzziedējušas ugunsmagones - tas vismaz priecē.

01.06.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 81. DIENA. Ar bažām gaidu 9.jūniju, kad atkal varbūt būs jāsāk čupoties. Ja ārkārtas stāvokļa sākumā izolāciju uztvēru kā apgrūtinājumu un ar satraukumu, tad tagad, pēc gandrīz 3 mēnešiem, manī trauksmi rada potenciālā nepieciešamība socializēties.

02.06.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 82. DIENA. Ceļš no mājām uz Rīgu un atpakaļ atkal kārtīgā remontā. Attālinātais darbs aiztaupa 3,5 stundas dienā, kuras būtu jāpavada auto. Tādā ziņā Covid ir īstais laiks ceļu infrastruktūras uzlabošanai.

03.06.2020.–04.06.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 83. un 84. DIENA. No rīta līdz vakaram komisijās, e-Saeimā un online sapulcēs - darbos, darbos, darbos. Rīt viss turpināsies, bet tad gan vakarā nedarbos! Siltumnīcā izšķīlās pirmie divi gurķīši, naski apēdās. Sapirktie griķīši tā arī nav ēdušies.

05.06.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 85. DIENA. Nekādi nedarbi nesanāca - sēde ievilkās un pēc tam gribēju tikai gulēt. Tomēr paspēju izlasīt Ingas Žoludes un Tīta Aleksejeva kopdarbu - “Livonijas debesis” no @dienas_gramata Labs mīlas (?) stāsts par Katrīnas I jaunību Latvijā.

06.06.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 86. DIENA. Pirmoreiz savā mūžā uzziedēja sētas kastanis, sakuploja dzeltenie ceriņi, bebrs nograuza sārto ievu u.c. sētas hronikas. Distancējoties no cilvēkiem, atkal esmu pietuvojusies dabai un… ēdienam, ak vai.

07.06.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 87. DIENA. Ar trīsuļošanu gaidu otrdienu, 9.jūniju. Cerams, ka epidemiologu viedoklis būs joprojām primārais, pēc kā vadīties, un mums neiedos brīvlaišanu par ātru un vaļīgu. Katrā ziņā es turpināšu valkāt masku, biežāk dezinficēt rokas un nebučoties.

08.06.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 88. DIENA. Debesis grandēja divas stundas no vietas, tā ka bez mitas. Mani bērnībā sabaidīja ar lodveida zibeni, visu pieaugušā mūžu racionāli nebaidījos, tagad pēkšņi tās bailes iesprukušas atpakaļ. Nez tas no vecuma? Vai arī kovids nervus paplūkājis?

09.06.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 89. DIENA. Ārkārtas situācija atcelta, tā ilga astoņdesmit deviņas dienas, gandrīz trīs mēnešus. Sākumā bija hiperstresaini, uz beigām jau pieradu. Naktī sapnī redzēju, kā veikala rindā man spiežas virsū un viss kā parasti un man no tā bija panika.

10.06.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 90. DIENA. Ārkārtas situācija beigusies, bet visi ierobežojumi gan nav atcelti. Šodien pieņēmām Administratīvi teritoriālo reformu trešajā lasījumā eSaeimas platformā. Jeeee!!! Milzīgs darbs aiz muguras, bet vēl lielāks priekšā.

11.06.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19 91. DIENA. Zvans no LV numura. Runā krieviski. Izliekos, ka nesaprotu. Tip no ES centrālās bankas. Pēc katra mana “es nesaprotu”, arvien niknāks “по русски говорите”. Un beigās “когда кредит будете отдавать, сука”. Visu cieņu, ka nepārgāja uz “tu”.

14.06.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 92., 93. un 94. DIENA. Kaut kur pazuda trīs dienas - tāda sajūta, ka no piektdienas rīta aizlecu uz svētdienas vakaru. Nav godīgi.

15.06.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 95. DIENA. Istabā ielidoja sirsenis. Un tad viņš atsitās pret griestiem un krita lejā. Pacēlās, atsitās pret griestiem, krita lejā, tieši man uz galvas. Reizes desmit cēlās un krita līdz izgāzās pa durvīm. Nervi, ak, mani nervi. Visi dzīvi.

17.06.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 96. un 97. DIENA. Divas sutas dienas beidzas ar tādām debesu bakhanālijām, ka pat citkārt saltais suns kļuvis nikns uz pērkonu un rej pretī katram grāvienam un zibsnim. Tad nu es te turu ciet ausis un gaidu rītu.

18.06.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 98. DIENA. Puse dienas pagāja vācot negaisa un krusas postījumus dārzā - bija jānovāc sapļekātās lapas, lai nesanāk pūt un kaut kas jāmēģina noēst. Vannīte ar lokiem, vannīte ar salātiem, spainis skābeņu. Pilnas vāzes nolauzto peoniju.

19.06.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 99. DIENA. Suns ballītē no bļodas fiksi nospēra sojšliku, par kuru viesi bija sajūsmā - gluži kā gaļa! Turpat arī izspļāva. Haha.

20.06.2020.

PANDĒMIJA 🐮-19. 100. DIENA. Ojē, veselas simts dienas pagājušas, kopš sākās pandēmija. Man sākumā bija ļoti nervaini. Kā šis laiks jums? Un jā - atā, atā, dienasgrāmata! Būs jau gana.

#VietaDatumsVeidsVietas tips

1Eiropa