Justīne Vernera. 20.03.2020. Pandēmijas dienasgrāmata.

10:16. Esmu augšā no astoņiem. Gultā ir pilns ar visādiem sūdiem – te ir kaut kādas zeķes, ģitāras vadi. Sunim garlaicīgi, bet man nāk miegs. Jāmobilizējas. Darba tulkošanā pietiek.
Bāru vakardien pametu vēlāk nekā paredzēts. Vienpadsmitos slēdzu durvis, bet pēdējām klientēm ļāvu palikt. Bija atnākusi M., runājām ne tikai par vīrusu, bet arī pārmaiņu nepieciešamību dzīvē. Pirms tam bija piekāpis V. Nesen pārbraucis no Berlīnes, aizgājis pašizolācijā, tāpēc iekšā nenāca. Sarunājām, ka pēc maiņas padošu viņam pa logu dažus aliņus, bet nenocietās – izpīpējām pa 2 cigaretēm, stāvot viens no otra tik tālu, cik vēl nekad. Vēl ienāca gleznotājs J.Š. un kaut kāds puisis ar žurku vārdā Dženifera.
Paši pirmie klienti bija 2 krievu jaunieši, daudz bildējās ar karstvīna glāzēm, puisis beigās sāka dejot, kamēr viņa meitene to filmēja. „Tfu, influenceri,” tā es tobrīd nodomāju, bet virsū neskatījos. Brīvbrīdī tā vietā, lai tulkotu kādu riebīgu grāmatu, uzzīmēju Peintā bāru. Daudzi atnāca ar plastmasas pudelēm alum līdzņemšanai. No aizvakardienas izlejamais par puscenu. Esam spiesti slēgties aptuveni 3 stundas ātrāk nekā parasti. Esmu droša, ka drīzumā nevarēsim strādāt vispār. Mazgāju rokas daudz biežāk.
Kā es jūtos par to, ka joprojām apkalpojam cilvēkus? Man liekas tā: ir pavisam loģiski, ka cilvēki šitajā laikā vēlas dzīvot. Apmēram kā Rīgas sargs Artūrs Skrastiņš, kurš pirms nāves paprasa džekiem uzpīpēt. Reizēm es jūtos slikti par to, ka esam vaļā, bet reizēm es jūtos sirsnīgi par pēdējo Pārdaugavas bastionu, kurā vēl vari sajusties kā cilvēks.
Pagājušajā nedēļā nostrādāju 4 maiņas. Sākumā domāju, ka nebūšu spējīga par tukšo bāru paņemt no šefa algu, taču klienti turpina nākt. Retākos bariņos, bet turpina. Pārsvarā pa diviem. Un sēž stundām. Vecākā paaudze gan atnāk, paņem pa simtiņam konjaka vai brendija un pēc 20 sekundēm ir prom. Visintensīvākais kontakts ar cilvēkiem man joprojām ir lielveikalā. Domāju par saviem Berlīnes un Beļģijas draugiem, kuri ļoti gribēja vasarā būt te, bet visticamāk to nedarīs. Mēs par to nerunājam.
Vietējais kebabnieks vakardien ar divām rokām vienlaikus taisīja četrus kebabus. Āģīša ielas bija pilnas ar veciem cilvēkiem.
Inficēto skaits šodien, protams, ir audzis. Liekas loģiski. Mani vairāk biedē citas ziņas. Dzelzavas ielas Maximā izsauca operatīvos, jo vienu patiesībā veselu cilvēku turēja par slimu. Esot „neadekvāti uzvedies”. Ar to pietiek, lai slēgtu un pilnībā dezinficētu veselu lielveikalu. Pie manējās Maximas apsargs lecās ar kādu vīrieti, kas vēlējās pavadīt savu brīvo laiku, stāvot pie veikala – tā, kā to šādi vīrieši ir darījuši līdz šim. Viņam lūdza iet uz ielas otru pusi. Vīruss mūs nepazemos, to izdarīsim mēs paši.
Riebjas šīs pandēmijas salīdzinājumi ar karu – tā liekas tāda komfortā dzīvojušo rietumnieku mode. Varbūt esmu pārlasījusies Ļeņingradas blokādes dienasgrāmatas, bet man liekas, ka par badu un vardarbību nekā ļaunāka nav. Un tas mums, vismaz pagaidām, nedraud. Visam citam var tikt pāri, netraumējot pēcteču paaudzes. Cilvēki brīžam runā tā, it kā pirms vīrusa mēs būtu bijuši nemirstīgi.

13:40: Pabeigts pirmais steidzamais tulkojums par pandēmijas tēmu. Īsumā: būvnieki brīdina darba devēju par ārkārtējo situāciju. Darba devējs saka, ka tā netraucēs darba izpildei. Būvnieki saka, ka traucēs gan.

15:38: Skrējiens ilgst 28 minūtes. Uz V-pils ielas ir 2 lielas bultas, kas ved uz analīzēm. Vēl tur ir sarkana telts. Jāpaēd, jāsavāc dzīvoklis. Jāturpina tulkot un jāpalasa, visticamāk Gargantija un Pantagriels. Neko citu darīt nav ko. Vairāk par suni cilvēkam vajag cilvēku.

Ieraksts tapis sadarbībā ar interneta žurnālu Punctum

1Berlīne
(Berlin, Germany)
20.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)PilsētaLV – 244, EE – 538 un viena nāve, LT – 274.
(Rīga)
20.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)PilsētaApmēram kā Rīgas sargs Artūrs Skrastiņš, kurš pirms nāves paprasa džekiem uzpīpēt
3Berlīne
(Berlin, Germany)
20.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)PilsētaDomāju par saviem Berlīnes un Beļģijas draugiem
4Beļģija
(Belgium)
20.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)ValstsDomāju par saviem Berlīnes un Beļģijas draugiem
5Āgenskalna iela, Rīga20.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)IelaĀģīša ielas bija pilnas ar veciem cilvēkiem.
6Dzelzavas iela 6a, Rīga
(Dzelzavas iela 6A, Rīga, LV-1084)
20.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)Ēka, mājaDzelzavas ielas Maximā izsauca operatīvos
7Sanktpēterburga
(Saint Petersburg, Leningrad Oblast, Russia)
20.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)PilsētaVarbūt esmu pārlasījusies Ļeņingradas blokādes dienasgrāmatas
8Ventspils iela, Rīga20.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)IelaUz V-pils ielas ir 2 lielas bultas, kas ved uz analīzēm