Lolita Irisa Oto. 11.03.2020 – 24.03.2020. Pandēmijas dienasgrāmata.
Rīga

Šodien ir mana dzimšanas diena. Ārprāts- palika 73 gadi !!!
Pirmā reize, kad neaicināju ciemiņus. Pirmais iemesls, koronavīrus ieceļojis arī Latvijā. To dēvē arī par Covid-19. Cilvēki satraukti un valda liela neziņa..
Otrs iemesls: vakar, 10 martā bija bēres manam labam kaimiņam un draugam….Tad kāda jubilejas svinēšana? Nu un tagad par manu kārtējo muļķību: arī uz bērēm jāiet sakoptai, tamdēļ iepriekšējā vakarā nokrāsoju matus. Mazmeitiņa Samanta aplīdzināja matu galus un “gudrā’’ omīte aptinusi galvu ar dvieli, izgāja uz lodžijas izkarināt veļu. Ārā bija pamatīgs vējš un vakarā jau sāka sāpēt kakls, nākošā rītā pievienojās pamatīgs klepus un neliela temperatūra. Iedzēru Theraflu, labāk palika, bet uz bērēm neaizgāju.
Mans znots ir ugunsdzēsējs-glābējs. Strādā maiņās. Diennakti darbā. Trīs mājās. Pagājušā vasarā viņš Salaspils lauku teritorijā iegādājās īpašumu. Ziemas vasarnīcu. Ļoti jaukā vietā. Trīs istabas, virtuve, vannas istaba ar WC un dušas kabīni. Vietējā apkure. Liels dārzs, siltumnīca un palīgēkas.
Tagad, kad vēlama pašizolācija, mana meita, znots un jaunākā mazmeitiņa Magdalēna (5 gadi) dzīvo fazendā (kā es to mīļi dēvēju)
Es ar vecāko mazmeitu Samantu (20 gadi) dzīvojamies pa pilsētas četristabu dzīvokli.
Jaunajiem bija nopirktas biļetes ar kruīza kuģi uz Stokholmu 17 datumā…Es ļoti pārdzīvoju, vai tiešām tādā laikā jākuļās pa pasauli ? Bet tad viņiem pašiem prāts apskaidrojās un brauciens tika atcelts. Es pat nepainteresējos cik naudas dēļ tika zaudēts..taču man palika tik labi ap sirdi!! Sargies pats, jo nauda tevi nepasargās!!! (re, kā es pārfrāzēju vecu sakāmvārdu!)

19.03.2020.

Nomaksāju visus rēķinus ar Smart-ID..Tagad sēžu un skaitu atlikušo pensijas summu, lai saprastu cik varu atļauties tērēt pārtikai. Pa veikaliem gan nevazājos, jo tie man ir patālu. Vienīgais veikaliņš, kurā līdz pagājušam gadam strādāju arī pati ir tepat lejā pie mājām- Dreiliņos. Bet tas ir privātbizness un daudzas cenas tur ir neadekvātas. Negribu nevienu apvainot, bet ja cilvēks grib iedzīvoties uz nabadzīgo cilvēku apstākļiem, tas nav godīgi!!! Šajā rajonā pārsvarā ir sociālie dzīvokļi. Ļoti daudz vecu cilvēku, kuri pārvietojās ar spieķīšiem. Viņiem nav iespējas tikt līdz lielveikalam…un te kā piemēru minēšu: mana kaimiņiene vakar nopirka paciņu svieta Limbažu-180g par 2.65€ Ārprāts! Kādai tad vajadzētu būt pensijai?!
Pati esmu iepraktizējusies pasūtīt preces internetā Nuko.lv vai Barbora., kur iespējamas arī akcijas..
Ne jau visi pensionāri manā vecumā prot apieties ar PC. Un ne jau vientuļie cilvēki var atļauties internetu…

20.03.2020.

Nevaru vien sagaidīt, ka šovakar pa TV PBK atkal skatīšos šovu Balss.Bērni………ļoti emocionāla pārraide..visas negācijas paliek tālākā kabatiņā…kā tie bērniņi dzied!!!
Un te nu man bieži rodās dusmas uz pašmāju kultūras darboņiem. Kamdēļ Latvijā nevar? Vai negrib? Vai nav naudas?

21.03.2020.

Samantai universitātē mācības arī nenotiek. Viņa mācās medicīnu. Toties man bija liels prieks, kad viņa man paziņoja, ka lekcija būšot internetā! Super!

22.03.2020.

Mana draudzene man vakar ieskaitīja kontā 30€, tas man uz pagājušo dzimšanas dienu, kuru šogad nesvinēju…Ha, nav ļaunuma bez labuma. Ja būtu nākusi personīgi, tad būtu kāda puķe un kāda šokolādes kaste++++vēl kas man nevajadzīgs..a tā- še tev! Veseli 30 eiro!!!!! Man pensionārei!
Šodien jau divpadsmitā diena kā mani nomoca pamatīgs klepus. Bet man ir sava pārliecība, ka tas ir parastais pavasara hroniskais bronhīts, kurš mani apmeklē regulāri jau kuro gadu. Vienkārši nemāku no viņa izsargāties. Dažreiz klepoju līdz pat maijam…ļoti ceru, ka nav vīruss covid-19
Dzeru katru dienu vienu šķīstošo tableti ACC Long. Principā palīdz. Temperatūras nav. Apetīte ir. Neslinkoju un ēdienu sev gatavoju. Lai gan bieži nākās izliet zupu vai ko citu, jo nevaru viena to apēst…un apnīk jau arī trīs dienas no vietas ēst vienu un to pašu. Mazītiņas porcijas nemāku iztaisīt.

23.03.2020.

Sēžot vientulībā, domās bieži sarunājos ar mammu… vēl joprojām nevaru samierināties ar domu, ka viņas NAV! Nu jau seši gadi..Šodien viņas bēru diena. Viņai bija 94 gadi. Nekad neslimoja. Viņa bija mūsu mājas svētība. Laba šuvēja. Ļoti garšīgi gatavoja. Mēs vienmēr esam dzīvojuši kopā. Esmu viena no tiem laimīgajiem bērniem, kuriem vecāki nebija šķīrušies, bet dzīvoja saticībā un pārticībā. Tēvs bija muzikants. Spēlēja elektrisko ģitāru REO. Kopā ar R.Paulu. Nekad nelietoja alkoholu. Strādāja trijās darba vietās…
Mana draudzene saka- iededz svecīti! Bet es esmu kategoriski pret sveču dedzināšanu dzīvoklī. Un ne jau tamdēļ, ka znots ir ugunsdzēsējs. Tas man laikam no bērnības. Toreiz eglītes pušķoja ar vates piciņām, tā imitējot sniedziņu. Elektrisko virteņu vietā dedzināja īstās svecītes. Toreiz nodega puse egles, labi, ka ne dzīvoklis…no tās reizes mamma gan rotāja egles ar svecītēm, bet nekad neaidedza tās!!! Gudra mamma! Tāpat arī viņai nepatika, ka degot svecei dzīvoklī, tiek sadedzināts skābeklis. Tā viņa man vienmēr teica. Un es tam piekrītu.
Īpaši sveču dedzināšana nav savienojama ar grādīgo dziru lietošanu… tad arī deputāta A.Kaimiņa rokas nebūtu apsvilušas…un vispār varēja būt ļaunāk…

24.03.2020.

Šodien mērcēju kājas, apkopu pamatīgi, sazieķēju ar visādiem mīkstinošiem un mitrinošiem krēmiem. O, kas par kaifu!
No šitā vīrusa mirstot vecie cilvēki. Es tā padomāju, vai tik viņu nebūs palaidis tautās VID vai VSAA, jo tā taču ietaupītos nauda pensiju fondos!!! Labi, tas joke! Bet es vakar inbox.lv vietnē- ziņās lasīju, ka Latvijā pandēmijas sakarā esot notērēta trešdaļa pensijas fonda līdzekļu. Un vairāk nekas netika paskaidrots. Tas tā, lai cilvēkiem atkal izraisītu jaunu paniku. Man piemēram nav skaidrs, kā var ķerties pie tiem līdzekļiem. Vai citu fondu nav, kas paredzēti ārkārtas gadījumiem..
Ā, un tad es padomāju, ja nu nomirstu pirms paredzētā laika, tad man vismaz ir tīras kājas. Nebūs kauns Dieva priekša!

1Latvija
(Latvia)
11.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)ValstsPirmais iemesls, koronavīrus ieceļojis arī Latvijā
2Salaspils
(Salaspils, Salaspils novads)
11.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)PilsētaPagājušā vasarā viņš Salaspils lauku teritorijā iegādājās īpašumu
3Stokholma
(Stockholm, Södermanland, Sweden)
11.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)PilsētaJaunajiem bija nopirktas biļetes ar kruīza kuģi uz Stokholmu 17 datumā
4Dreiliņi
11.03.2020 - 24.03.2020Pierakstīšanas laiks/vieta(Nav norādīts)Pilsētas daļa
5Dreiliņi
19.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)Pilsētas daļatepat lejā pie mājām- Dreiliņos
6Latvija
(Latvia)
20.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)Valstsamdēļ Latvijā nevar? Vai negrib?
7Latvija
(Latvia)
24.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)ValstsLatvijā pandēmijas sakarā esot notērēta trešdaļa pensijas fonda līdzekļu