Ieva Kalniņa. 18.03.2020.–16.05.2020. Pandēmijas dienasgrāmata.
Rīga

Kaķi ir gudri, vakar gultā divas reizes ieklepojos un kaķene no gultas laukā.
***
Polijā iesaka cilvēkiem no 70 gadiem neiet ārā no mājas.

Izgāju ārā, no cilvēkiem vistukšākā Čaka iela, dažos veikalos skumjas pārdevējas, laikam šodien nav cilvēkiem prāts uz krūšturu pirkšanu, citi veikali slēgti līdz 14.04., citi vispār vai brīvdienās. Bet sānielas mudž, īpaši Avotu iela, un tur prieks daudziem - dzērienu veikali vaļā. Citās ielās vairāk staigā mātes ar bērnu ratiņiem. Bet trolejbusos nekādas distances nav. Manuprāt, ja Rīga negrib būt Bergamo, satiksme ir jāslēdz, un darba vietām jānodrošina cilvēku nokļūšana uz darbu un mājās.

29.03.2020.

Noskatījos vienu operu Fin de partie, G. Kurtāga operu pēc S. Beketa lugas. Milānas La Skalas ieraksts, redzams šodien, pirmizrāde 2018.gadā. Iesaistījos beidzot e-kulturā. Opera un iestudējums iespaidīgi.

05.04.2020.

Sveiciens Pūpolsvētdienā! Šodien nolēmu aiziet līdz Blaumaņa piemineklim, viņa darbos pavasarim ir nozīme, Brenča pavasara vēstneši, Martas vijolīte, salna pavasarī un pavasaris pretstatā rudenim mīlestībā, pavasara zeņķis. Bet tad saņēmu e-pastu, ka šodien/šonakt jāuztaisa vēl tikai seši saraksti man kopā ar kolēģiem. Nolēmu ļaut viņiem paēst pusdienas, un devos pie Blaumaņa, nu jau svarīgāks kļuva jautājums, vai skolotāju programma ir mans zelts. Daudz cilvēku pastaigājās pa centra parkiem: ģimenes ar bērnu ratiņiem, pa pāriem, daudzi pa vienam. Vaļā dažas kafejnīcas, bet iekšā iet negribas, vaļā Rimi un dzērienu veikali. Distanci neievēroja tikai divas grupās, bomzīga grupa pie katedrāles, kura kaut ko kolektīvi pieminēja un pusaudžu grupa. Pa Čaka ielu brauca policijas mašīna, kas aicināja pa skaļruni ievērot distanci un staigāt pa diviem. Dīvainajos vārtos pie Ministru kabineta - tagad uzraksts: Mans zelts - Mana veselība. Blaumaņa alūzija. Ar katru dienu aktivizējas bomži un vārnas, acīmredzot grūtāk dabūt ēdienu. Pavasaris. Jāstrādā.

07.04.2020.

Par eksāmenu neatcelšanu, būtu jau labi, bet ja klātienē, pirmajā eksāmenā viens slims un visa klase tālāk neliek. Nezinu, vai te nav lieli riski.

11.04.2020.

Šodien Klusajā sestdienā izgāju ārā. Man patīk, ka Čaka iela vienmēr reaģē uz ekonomikas izmaiņām - apkures krāšņu veikalam jauna reklāma - Taupības krāsnis, kamīna krāsnis u.c.. Veikali ciet, dažiem uzraksts - pēc iepriekšējas vienošanās, ir te veikali tādi, kuros 20 gadu laikā esmu redzējusi pāris reizes kādu cilvēku, laikam jau ilgi tirgojas ar telefona saziņu. Centrā ciet arī optikas veikali, bet dzērienu veikali vaļā, pie viena sieviete kliedz vīrietim, neej, neej atkal tajā veikalā. Ļoti daudz riteņbraucēju, īpaši kur velosipēdistu celiņu, vecāki ar bērniem, draugi pa diviem, trim, uz ielas pārsvarā jauni cilvēki. Atcerējos Briča stāstīto par vēja slotām, drīz tās sajauks tīrumus ar netīrajām Rīgas ielām, un pa Rīgu lidos putekļu un smilšu stabi. Iegāju Drogās, sapratu - vairāk nē karantīnas laikā, mēneša laikā esmu bijusi pa reizei alkohola un grāmatu veikalā, divreiz puķes pirkusi. Kā Drogu šaurībā var ievērot divus metrus, tur jālaiž iekšā pa vienam, garām tikt nevari, rindas tuvu kopā. Kad atnāku no darba vai veikala - jauns rituāls - iedzert konjaku (laikam jau jēga maza). Uz Čaka ielas atjaunota 26.nr. fasāde, saulē mirdz zelta burti - Mans nams, Mana pils.

15.04.2020.

Vakar aizgāju uz LU Humanitāro zinātņu lasītavu, kur LU bibliotēkas darbinieces meklē un izsniedz grāmatas lasītājiem. Bibliotekāres cimdos, starp mums galds. Paldies LU bibliotēkas darbiniekiem!
HZF vientulīga, tukša, dezinfekcijas līdzekļu smarža gaiteņos, pagājušajā nedēļā, kad biju darbā, man kļuva neērti, darbā nedaudz cilvēku, kā noeju pa gaiteni, tā izmazgā to un notīra rokturus, sāku pat domāt, vai apkopēja nesaindēsies no smakas un līdzekļa.
Saņēmu īsziņu - aptiekā ir sejas maskas un dezinfekcijas līdzekļi, devos ar kolēģi uz tuvējo aptieku - divi metri uz ielas (murgs), labi, ka uz ielas nebija cilvēku, maza aptieka - pagaidām, ka izies no aptiekas vienīgais cilvēks un tad pa diviem metriem. 50 eiro par ķīniešu 50 maskām. Nez ko es ar tām darīšu, bet no vīrusa būs jāuzmanās vēl vismaz gadu, tad jau sēdēt mājās vien nevarēs un zinot, cik bieži sāp kakls, jālieto vien būs.

19.04.2020.

Šodien Ziedoņdārzā. Bērni ar vecākiem staigā, vecmāmiņa ar mazmeitu spēlē paslēpes, pusaudži rīko basketbola maču, daudzi skrien, citi pastaigājas vai bauda uz soliņiem sauli. Suņu īpašnieki staigā ar saviem suņiem, bet vienam suņukam pakaļkājiņu vietā ritenīši. Pie kaķu tantes no malu malām atskrien kaķi. Uzzinu, ka Rīgā ir Sparģeļu iela. Pavasaris.

21.04.2020.

Šodien Rīgā: labs laiks, un Kapuleti visi ārā. Pa Čaka ielu traucas mašīnas, pie pieturām cilvēku pulciņi, daudzi staigā un iepērk pārtiku, Bolts un Wolts aktīvi strādā, liela daļa veikaliņu atvērti, parkā bērni ar vecmāmiņām, celtnieki rosās, skolēni kompetenču izglītībā apgūst sociālās prasmes, jauni cilvēki skrien, spēle basketbolu. Par covid liecina tikai cilvēku vēlme iet pa vienam vai diviem, bet covid nav - trolejbusos, pat tukšos, kāds noteikti piesēdies kaimiņu sēdeklī. Braukā policija, kāda mājā divas policistes dodas pārbaudīt izolācijā esošo. No tukšā bērnu dārza iznāk uz ielas žurka, laikam pārtikas apgādes problēmas. Pavasara eiforija.

25.04.2020.

Šodien pie krematorijas atvadījāmies no kolēģes Silvijas Radzobes, atnāca, kas to ļoti gribēja, viņas dažādu paaudžu studentes un studenti, arī pašreizējie, kolēģi teātra kritikā, kolēģi LU, tuvākie draugi un radi un aktieri, no viņas mīļā Jauna Rīgas teātra tā zvaigznes, no Liepājas aktieris, ko viņa vienmēr pamanīja u.c. Viņa bija arī noteikusi, bēres nedrīkst būt pompozas, tādas tās arī nebija, ļoti sirsnīgas un cilvēciskas. Kur visi centās ievērot distanci, tā latviski mierīgi. Lai mierīgs ceļš!

16.05.2020.

Šodien bija jābrauc uz kapiem. Pirms tramvajā iekāpšanas uzliku masku. Salīdzot ar situāciju pirms divām nedēļām, kad man bija vienīgai maska un kad man vēlēja, lai ir veselība, tagad maskas bija apmēram trešajai daļai, un arī sēdēja visi paredzētās vietās. Maskas nenēsā hroniski dzērāji, viens visus audzināja, ka covid nekas nav, jauni vīrieši un noteiktas grupas pensionāri. Pēkšņi ienāca prātā, varbūt pēc covid jāiegādājas masku ar maijrozīšu smaržu, tad nejustu dažu smārdu. Kapos cilvēku daudz, kapu kopšanas kultūru pandēmija netraucē. Mani tā sāk kaitināt, visi jau labi apguvuši tehniku un sēdes var sasaukt stundas laikā, aptauja aiz aptaujas, vēstule pēc vēstules, un lekcijās nesaprotu, vai kāds vispār klausās vai varbūt tehnika jau atslēgusies. Bet centrā covid noteikumus ievēro. Trīs parkos - elitārajā Vērmanes dārzā un kanālmalā cilvēki staigā, fotogrāfē, sporto un bauda pavasari, staigā ar bērniem un suņiem, te to dara arī jauni cilvēki un parādījušies grāmatu lasītāji, daudz ārzemnieku, demokrātiskajā Ziedoņdārzā maz ārzemnieku un daudz vecāku ar bērniem, pensionāru, pusaudži un jaunieši sporto, proletāriskajā Miera parkā bērnu laukums pilns ar bērniem un uz soliņiem sēž pensionāri, pastaigājas suņu īpašnieki, bet jauni un pusmūža gadu gājumu cilvēki te neko nebauda. Drusku žēl, ka atvēra lielveikalus, centrā labi varēja redzēt, ka latvieši mācās atpūsties, aiziet uz parku, paskatīties arhitektūru utt.. Pēkšņi jāiet bez steigas un mērķa, tikai jābauda pavasaris. Kaut kas neparasts...

1Polija
(Poland)
18.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)ValstsPolijā iesaka cilvēkiem no 70 gadiem neiet ārā no mājas
18.03.2020 - 16.05.2020Pierakstīšanas laiks un vieta(Nav norādīts)Pilsēta
(Rīga)
20.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)PilsētaG. Āboliņa lasītā Dekamerona iespaidā nolēmu: ne tikai Florencē mēra laikā māju var rotāt ar ziediem, bet arī vīrusa laikā Rīgā.
4Florence
(Florence, Tuscany, Italy)
5Aleksandra Čaka iela, Rīga28.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)IelaIzgāju ārā, no cilvēkiem vistukšākā Čaka iela, dažos veikalos skumjas pārdevējas, laikam šodien nav cilvēkiem prāts uz krūšturu pirkšanu, citi veikali slēgti līdz 14.04., citi vispār vai brīvdienās.
6Avotu iela, Rīga28.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)IelaBet sānielas mudž, īpaši Avotu iela, un tur prieks daudziem - dzērienu veikali vaļā.
(Rīga)
28.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)PilsētaManuprāt, ja Rīga negrib būt Bergamo, satiksme ir jāslēdz, un darba vietām jānodrošina cilvēku nokļūšana uz darbu un mājās.
8Bergamo
(Bergamo, Province of Bergamo, Italy)
9Milānas La Skala operteātris
(Via Filodrammatici, 2, 20121 Milano MI, Italy)
29.03.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)Ēka, mājaNoskatījos vienu operu Fin de partie, G. Kurtāga operu pēc S. Beketa lugas. Milānas La Skalas ieraksts, redzams šodien, pirmizrāde 2018.gadā.
10Piemineklis Rūdolfam Blaumanim, Rīga
(Raiņa bulvāris 6, Centra rajons, Rīga, LV-1050, Latvia)
05.04.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)Piemineklis, skulptūraŠodien nolēmu aiziet līdz Blaumaņa piemineklim, viņa darbos pavasarim ir nozīme, Brenča pavasara vēstneši, Martas vijolīte, salna pavasarī un pavasaris pretstatā rudenim mīlestībā, pavasara zeņķis.
11Piemineklis Rūdolfam Blaumanim, Rīga
05.04.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)Piemineklis, skulptūraNolēmu ļaut viņiem paēst pusdienas, un devos pie Blaumaņa, nu jau svarīgāks kļuva jautājums, vai skolotāju programma ir mans zelts.
12Aleksandra Čaka iela, Rīga05.04.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)IelaPa Čaka ielu brauca policijas mašīna, kas aicināja pa skaļruni ievērot distanci un staigāt pa diviem.
13Latvijas Republikas Ministru kabinets
(Brīvības bulvāris 36, Rīga, LV-1050)
05.04.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)Ēka, mājaDīvainajos vārtos pie Ministru kabineta - tagad uzraksts: Mans zelts - Mana veselība.
14Aleksandra Čaka iela 26, Rīga
(Aleksandra Čaka iela 26, Rīga, LV-1011)
07.04.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)Ēka, mājaUz Čaka ielas atjaunota 26.nr. fasāde, saulē mirdz zelta burti - Mans nams, Mana pils.
(Rīga)
11.04.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)PilsētaAtcerējos Briča stāstīto par vēja slotām, drīz tās sajauks tīrumus ar netīrajām Rīgas ielām, un pa Rīgu lidos putekļu un smilšu stabi.
16Aleksandra Čaka iela, Rīga11.04.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)IelaMan patīk, ka Čaka iela vienmēr reaģē uz ekonomikas izmaiņām - apkures krāšņu veikalam jauna reklāma - Taupības krāsnis, kamīna krāsnis u.c..
18Visvalža iela 4a, Rīga
(Visvalža iela 4A, Rīga, LV-1050)
15.04.2020Minēts tekstā(Nav norādīts)Ēka, mājaVakar aizgāju uz LU Humanitāro zinātņu lasītavu, kur LU bibliotēkas darbinieces meklē un izsniedz grāmatas lasītājiem.
19Visvalža iela 4a, Rīga
20Ziedoņdārzs