Raganas krogs
Vidus dialekts
1967, Krimulda
Sigulda, Siguldas novads,
Pierakstīts Krimuldas pienotavā.
AtšifrējaSandis Laime

Pirms diviem gadiem Dzelzavā bija manai mātei bēres. Bēres notika laicīgā stilā. Runāja skolotājs, deklamēja un dziedāja tautasdziesmas. Otrajā dienā visādus jokus sataisīja: izģērbās par čigāniem, zīlniekiem un tamlīdzīgi.

1930

Raganas nosaukums cēlies tā: vispirms par Raganu nosaukts krogs. Tas cēlies no ļaunās krodzinieces izdarībām, ko iesaukuši par raganu. Viņa skopa bijusi, cilvēkus krāpusi. Var redzēt, cik daudz mantas sadzinusi - krogs gandrīz kilometra gaumā.

1931

Tagad visvairāk dzied jaunās dziesmas, kuras pa radio vai no filmām iemācās, un dzied arī tautasdziesmas.
Šovasar Krimuldas zinātniski pētnieciskās saimniecības un Siguldas zinātniski pētnieciskās saimniecības un veterinārā institūta koris brauca ekskursijā uz Karpatiem. Tad nu var teikt - tā bija dziesmu izstāde, īsta dziesmu kolekcija.
Populārās tautasdziesmas visi zināja, bet bija arī tādas, piemēram, "Nedod, dievs, vītolam", kuras zināja vecie, bet jaunie nē. Vecie dziedāja arī visādas ziņģes. Jaunajiem tās patika, centās iemācīties. No ziņģēm mūsu jauniešiem visvairāk patīk tādas, kur var labi izsmieties: vai nu joku ziņģes vai arī gaudulīgas mīlestības dziesmas, par ko mūsu jauniešiem nāk smiekli.
Dažreiz kompānijās visādi sagroza dziesmu vārdus; šo un to piegudro klāt, piemēram:

1932

Skauģi man kapu rok,
fidiralla, fidiralla,
Es kapa nebaidos.
fidi fidi fidi rallalla 2 x

Es kapā gulēdams,
Spļauj grietos svilpodams.

Nāks jaunas meitenes
Un stādīs rozītes.

Bet nāk tik vecenes
Un stāda pienenes.
Atvērt

Raganas nosaukums cēlies tā: vispirms par Raganu nosaukts krogs. Tas cēlies no ļaunās krodzinieces izdarībām, ko iesaukuši par raganu. Viņa skopa bijusi, cilvēkus krāpusi. Var redzēt, cik daudz mantas sadzinusi - krogs gandrīz kilometra garumā.

1Ragana
(Ragana, Krimuldas pagasts, Siguldas novads)