Burve maitā pienu
Vidus dialekts
"Kāši", Mores pagasts, Siguldas novads, LV-2170
AtšifrējaRoberts

Nostāsts
Kolhozam sākoties, bijušas iedzīvotājiem jāatdod kolhozam govis. Viena tantiņa arī šo govi atdevusi bez liekiem strīdiem. Bet nepagājušas trīs dienas, kad govs atskrējusi atpakaļ pie savas saimnieces, un tā katru dienu. Šī tantiņa savas bēdas izsūdzējusi kaimiņienei. Un kaimiņiene, neredzot viņai, paņēmusi no tā lupatu, sadedzinājusi un pelnus kopā ar maizi iedevusi govij. Tā govs arī vairs neskrējusi uz savu saimnieci.

Teicējs: Helena Jakobija Ādama m. 55 gadus veca
Adrese: Gulbenes raj. Rankas ciema "Siliešos"
Pierakstīja: Līvija Jakobija

2422

Nostāsts.
Kāda burve aizgājusi pie savas kaimiņienes palūgt pienu. Kaimiņiene pienu arī iedevusi, bet pēc viņai palikusi govs slima. Govij piens bijis staipīgs. Tā govs slimojusi vairākas dienas. Piens visu laiku piens bijis tāds pats.
Pēc vairākām dienām pie šīs sievietes atnākusi viņas māte un teikusi, ka viņa govi izārstēšot.
Viņa paņēmusi svaigu olu un griezusi to pa galdu tik ilgi, kamēr uz galda no olas izveidojusies burve, tieši tāda, kāda viņa bija īstenībā, tikai mazākā augumā. Kaimiņienes māte teikusi, ka vakarā šī burve atnākšot kaila un ļoti lūgšoties. Tā arī bijis. Vakarā burve atnākusi kaila un lūgusi savai kaimiņienei, lai tā kaut ko iedodot, tad viņa varēšot atgūt savu apģērbu un vairs nekad neburšot. Kaimiņiene viņai iedevusi maizi, un burve atguvusi savu apģērbu un no tā laika nekad neesot būrusi.
Un tad arī kaimiņienei govs izveseļojusies.

Nostāsts
Kāda burve aizgājusi pie savas kaimiņienes palūgt pienu. Kaimiņiene pienu arī iedevusi, bet pēc viņai palikusi govs slima. Govij piens bijis staipīgs. Tā govs slimojusi vairākas dienas. Piens visu laiku bijis tāds pats. Pēc vairākām dienām pie šīs sievietes atnākusi viņas māte un teikusi, ka viņa govi izārstēšot. Viņa paņēmusi svaigu olu un griezusi to pa galdu tik ilgi, kamēr uz galda no olas izveidojusies burve - tieši tāda, kāda viņa bija īstenībā, tikai mazāka augumā. Kaimiņienes māte teikusi, ka vakarā šī burve atnākšot kaila un ļoti lūgšoties. Tā arī bijis. Vakarā burve atnākusi kaila un lūgusi savai kaimiņienei, lai tā kaut ko iedodot, tad viņa varēšot atgūt savu apģērbu un vairs nekad neburšot. Kaimiņiene viņai iedevusi maizi, un burve atguvusi savu apģērbu un no tā laika nekad neesot būrusi. Un tad arī kaimiņienei govs izveseļojusies.

1Kāši
("Kāši", Mores pagasts, Siguldas novads, LV-2170)