Raganas velējas
Teicējs
"Kļavnieki", Rencēnu pagasts, Valmieras novads, LV-4232
Atšifrējarudolfs

Kā cēlies nosaukums Burtnieku ezers.
Vecos laikos ezeri esot staigājuši pa gaisu, kas viņu vārdu varējis uzminēt tad ezerscesot nolaidies
Reiz vienu svetdnienu viena māte ar bērnucgājusi uz baznīcu, un tad tanī laikā, kad viņa ar bērnu gājusi uz baznīcu, tad ezers esot laidies pa gaisu. Un tad bērns nosaucis vārdu ''Burtnieki", tad ezers nolaidies zemē, un applūdinājis baznīcu ar visiem cilvēkiem. Un tā vel šo brīd mēs  Burtnieku ezerā redza otru baznīcu.

2496

Kā cēlies Timbas ezers.
Agrāk vecos laikos viens zēns ganījis govis. Un gājis pāri laukam un ieraudzījis mazu aliņu. Viņa govis ēdušas mierīgi. Viņš domājis, kas tajā aliņā atrodas un sācis
rakt. Pirmo dienu saracis tikai smiltis. Otru dienu rokot viņš uzgrūdies virsū vienam akminam [akmenim], to nogrūdis nost, viņš redzējis, ka sāk tecēt ūdens. Ūdens tecējis tik daudz, ka applūdinājis visu zēnu un govis. Un plūdis vēl un vēl, kamēr izveidojies ezers.

2497

Kā radies nosaukums "Ragankalniņš."
No mūsu mājām netālu atrodas kalniņš, un šo kalniņu sauc par "Ragankalniņu". Vecos laikos tur esot dzīvojušas raganas. Šis kalniņš atrodas meža vidū. Pustdienas [pusdienas] laikā šim mežinam cauri nevarēja iziet. Jo tur pustdienas [pusdienas] laikā esot raganas velēšās [velējušās]. Tā cēlies nosaukums "Raganukalniņš"
Teiceja: M. Vācmane. 62. g. veca.
Adrese: Valmieras raj. Rencēnu c. "Kļavniekos".
Pierakstītāja: S. Krieva

Kā radies nosaukums Ragankalniņš
No mūsu mājām netālu atrodas kalniņš, un šo kalniņu sauc par Ragankalniņu. Vecos laikos tur esot dzīvojušas raganas. Šis kalniņš atrodas meža vidū. Pusdienas laikā šim mežinam cauri nevarēja iziet, jo tur pusdienas laikā esot raganas velēšās. Tā cēlies nosaukums Raganu kalniņš.

1Kļavnieki
("Kļavnieki", Rencēnu pagasts, Valmieras novads, LV-4232)