Preilenes (nakts raganas) Ciekuržu silā
19.07.1924, Lipškalna muiža
"Gaismaskalns", Trikāta, Trikātas pagasts, Valmieras novads, LV-4731
AtšifrējaSandis Laime

Ceļā no Valmieras uz Smilteni ļaudis agrāk baidījušies braukt cauri kādam lielam silam, - Ciekurža, to saukuši. Tur pastāvīgi rādījušās divas tādas preilenes, un ne rādījušās vie', - uzsēdušās zirgam uz loka, pieķērušās pie ratim vai citur un braukušas līdz. Lai cilvēks no bailēm mirst vai no'!
Gadījies reiz braukt arī dūšīgam brenguliešu saimniekam Daudžam. - Es jau to nezinu, bet jaunais Daudzis pats man to stāstīja. Gadījums noticis ar viņa tēvu. Vecais Daudzis sācis ar preilenēm runāties. - Nu ko jūs te tā blandaties un biedējat cilvēkus? prasījis.
- Kā lai mēs esam mierīgas, - šās atbildējušas, mums nemaz nav tik viegli. Aizejat tur un tur mežā apskataties - zem siekstas atradīsiet mūs neapbedītas.
To preilenes pateikušas un pazudušas. Daudzis jau
#LFK Bb-31-1360
AtšifrējaSanta Paegle
Atšifrējumsarī bijis izbraucis Ciekurža silam cauri.
Kādreiz Daudzis sarunājis ar mājas cilvēkiem - ies gaišā dienas laikā uz silu paraudzīt, kas tur patiesībā ar tām preilenēm ir. Aizgājuši arī. Kā tad: atraduši siekstu, bet apakš siekstas divas čupiņas kaulu. Nu sapratuši, kādēļ preilenes tā rādījušās uz ceļa. Sarunājuši un aizveduši kaulus uz kapsētu. No tās reizes Ciekurža silā bijis miers. A.Veinberg, 54 g.v.
19.VII.1924
Lipšukalna muižā, Trikātas pag.

1361

Netālu no Cempu muižas ir birzīte, kur ceļa malā kāds zaldāts reiz pakāries. Vēlāk te rādījušies spoki. Sazini nu, cik tur taisnības, bet es pate tur redzēju mellu suni pār ceļu pārskrejam. Vairāk ne, bet redzēt redzēju.

1361a

Citreiz pakāries rādījies kā cilvēks. Bijis tā. Gājis pa ceļu kāds cits zaldāts. Te nācis pretī tas, kas tur agrāk bijis pakāries. Svešais nav šo pazinis, bet šis pats sācis runāt. Nezin ko tur sastāstījis, ka tur un tur esot taisnāks ceļš vai kā, uz tikmēr, tikmēr, kamēs gājējs paklausījs arī šim.
Tā nu gājuši abi divi. Pēc kāda laika nonākuši pie lepnas mājas, tādas kā pils, un svešais aicinājis zaldātu iekšā. Tas gājis arī. Svešais tāds milzīgi laipns bijis ar viņu. Teicis, ka šim netīras drēbes mugurā, lai uzvelkot tīru jaunu kreklu. Devis vienu - zīda. Šis paņēmis, sācis jau vilkt, bet iedomājies - pārmetīs krustu. Pārmetis un noteicis tos vārdus. Dievs Tēvs, Dievs Dēls, Dievs Svētais gars. Bet kā šis to teicis, tā svešais pazudis.
Kad zaldāts atjēdzies, tad ieraudzījis, ka viņam rokā nav vis bijis zīda krekls, bet
Atvērt

Ceļā no Valmieras uz Smilteni ļaudis agrāk baidījušies braukt cauri kādam lielam silam - par Ciekurža silu to saukuši. Tur pastāvīgi rādījušās divas tādas preilenes, un ne rādījušās vie' - uzsēdušās zirgam uz loka, pieķērušās pie ratim vai citur un braukušas līdz. Lai cilvēks no bailēm mirst vai no'!
Gadījies reiz braukt arī dūšīgam brenguliešu saimniekam Daudžam. - Es jau to nezinu, bet jaunais Daudzis pats man to stāstīja. Gadījums noticis ar viņa tēvu. Vecais Daudzis sācis ar preilenēm runāties: "Nu ko jūs te tā blandaties un biedējat cilvēkus?" prasījis. - "Kā lai mēs esam mierīgas," - šās atbildējušas. "Mums nemaz nav tik viegli. Aizejat tur un tur mežā apskataties - zem siekstas atradīsiet mūs neapbedītas." To preilenes pateikušas un pazudušas. Daudzis jau arī bijis izbraucis Ciekurža silam cauri.
Kādreiz Daudzis sarunājis ar mājas cilvēkiem - ies gaišā dienas laikā uz silu paraudzīt, kas tur patiesībā ar tām preilenēm ir. Aizgājuši arī. Kā tad! Atraduši siekstu, bet apakš siekstas divas čupiņas kaulu. Nu sapratuši, kādēļ preilenes tā rādījušās uz ceļa. Sarunājuši un aizveduši kaulus uz kapsētu. No tās reizes Ciekurža silā bijis miers.

1Lipškalna muiža
("Gaismaskalns", Trikāta, Trikātas pagasts, Valmieras novads, LV-4731)