AtšifrējaIlze Strēle

Balta zeme, melna sēkla.

Laidzes pagastā Iraš Kriš gudrs saimnieks pašam mašīn , vecam

AtšifrējaSandis Laime
Atšifrējumspie manis.
Puisis savu gultu pie bagatā neliek istabā, bet uz kūts augšu. Vakarā puisis guļ un redz, ka saimnieku meita nāk ar iemauktiem rokā. Puisis nekā guļ tikai tālāk. Meita garam iedama iemauktus uzmauc puisim galvā. Puisis tūliņ paliek par zirgu. Meita uzsēžās zirgam mugurā un jādelē visu nakti; pa purviem, mežiem un stepēm. Beidzot nonāk pie lepnas mājas. Meita ieiet iekšā un zirgu piesien. Puisis domā, kas tur varētu būt. Pēdīgi viņš atknubina piesienamo un pieiet pie loga. Puisis red [redz], ka tur dejo, ēd un dzer, bet nāk jau uz rīta pusi. Puisis nostājas atkal savā vietā, un gaida kad meita nāks ārā. Beidzot nāk meita un saka, ka nakamo nedeļu atnāks atkal. Puisis nu tikai gaida nākamo nedeļu. Nākamā nedēļā meita nāk atkal. Puisis stāv mierīgi un gaida, kad nāks iemauktus galvā likt. Tiklīdz meita nāk puisis paķer iemauktus un uzmauc meitai galvā. Meita paliek par zirgu, un puisis sēž mugurā un tik jāj visu nakti. No rīta pārjāj mājā noņem iemauktus un sadedzina. Meita tulīņ nomirst. Bet nu puisim ir jāiet meita trīs naktis sargāt. Puisis saka ka jāiet, jāiet, tikai jāapdomā. Puisis aiziet pie vecā saimnieka un izstāsta savas bēdas. Saimnieks viņu pamāca, papras vienu
Labots2022-08-30 16:53:28
Atšifrējumssieku naudas. Ieejot rijā ielien rijas krāsnī un aizkauš pelavas priekšā, bet ar kreiso kāju aizmet krustu. Puisis visu to izdara un guļ savā krāsnī. Pusnaktī meita izlec no zārka un meklē, bet nekur nevar atrast. Un tā puisim bija jāsargā trīs naktis. Ar to jau nebija viss galā vēl meita ir jāaizved uz kapiem. Puisis naktī ved meitu uz kapiem, kapi ir pilni ar cilvēkiem, bet puisis tikai brauc. Dažiem viņš uzbrauc virsū un apgāž.

1Vandzenes pagasts
(Vandzenes pagasts, Talsu novads)