Saimnieks un runcis
AtšifrējaAnete Nolberga
Labots2016-09-13 13:49:52
Atšifrējumsvai vāte ir tieši vesela, vai nav kāda sūce. Un jā gadījās kāda sūce tad tā bija japārbauda deģim. Un kam tāda bija tam bija vieglāk spirtu iegādāties. Tai vietā varēja droši ieurpt. Mazam uzbītim, tapiņam akmenini ko iedzīt šlanpītei un butelei vajadzēja būt klāt. Un drusciņ kādai krāsai vajadzēja ko uzsmērēt ieurptā vietā. Visas vātes spunda vietas bija aizlakotas. Ap pulkstens sešiem kad bija vezumi sakrauti tad sāka visi braukt. Pa tumsu braucot izklīda visi braucēji pa lielu gabalu viens no otra lai varētu dabūt spirtu. Jo pa dienu nevarēja spirtu nolaist tad visi redzēja. Nobraucot Liepājā pašiem bija spirts jāizpumpā no mucām. Mājās braucot vātes vairs nebija aizlakotas tad ielēja kādu spaini ūdeni mājā to ūdeni izlēja spainī tas bija šnabis. Bet ja to pienāca tad bija seši mēneši janosēd cietumā un paspēlēja arī savu vietu. Dažreiz ja tas līdzbraucējs bija pazīstams tad varēja drošāk rīkoties.

Pasakas
53.

237

Saimnieks un runcis.
Reiz kādam saimniekam bijis vecs runcis.Saimnieks tam runcim solījis dot muža maizi. Viņš to runci sviedis trīs reizes pa logu laucā bet runcis nāk atkal pakaļ. Saimnieks nezināja ko darīt ar viņu. Viņš vienu dienu domājis nest slicināt. Aiznesis runci pie dīķa bet runcis
Labots2016-09-13 13:59:18
Atšifrējumssāka runāt cilvēku valodā. Runcis saka tu man solīji mūža maizis. Saimniekas nes unci mājās. Runcis dzīvojis vēl ilgus gadus bet tad pats nomira.

238

54 Aiz trīs uguns upēm.
Vienam ķēniņam bija trīs dēli. Tam ķēniņam bija dzimumdiena. Dēli izlūdzās tēvam visi vienā dienā kazas taisīt. Ķēniņs saka dēliem lai izlaižot trīs gumij bumbas. Kur tās bumbas nokritīs tā meita būs japrec. Tam vecākam bija nokritusi pie vienas ganu meitas kas ganīja govis. Un vidējam dēlam tā bumba nokritusi kur meitas mazgājušas aitas, viena meita uzņēmusi. Un jaunākais dēls jājis pa mežu maldīdamies. Iejājis vienā purvā zirgs apstājās un vairs neiet. Viņam uznāca vakrs un palika tumš bija jāgaida kamēr paliks gaiš. Kad pienāca rīts viņš apskatās kā turpat bija bumba. Viņš ņem savu bumbu un jāj uz mājām. Visi trīs dēli nu taisās uz kāzām. Bet no tā jaunākā dēla bumbu izlien skaista princese. Pa dienu tā princese ir naģa bet pa nakti ir skaista princese. Nu visi trīs dēli sataisījuši kāzas pārved mācītāju un salaulā. Divi vecākie dēli apģērbas savas sievas ar skaistām drēbēm. Bet jaunākais dels savu naģi apģerb tikai ar lupatiem. Kad nu visi ir salaulāti, viņa paliek par skaistu princesi. Skaistāka par visām. Bet tagad tā princese dejo. Kamēr viņa dejo pato laiku viņas vīrs sadedzina naģes ādu. Bet viņa vairs