Aiz trīs uguns upēm
AtšifrējaAnete Nolberga
Labots2016-09-13 13:59:18
Atšifrējumssāka runāt cilvēku valodā. Runcis saka tu man solīji mūža maizis. Saimniekas nes unci mājās. Runcis dzīvojis vēl ilgus gadus bet tad pats nomira.

238

54 Aiz trīs uguns upēm.
Vienam ķēniņam bija trīs dēli. Tam ķēniņam bija dzimumdiena. Dēli izlūdzās tēvam visi vienā dienā kazas taisīt. Ķēniņs saka dēliem lai izlaižot trīs gumij bumbas. Kur tās bumbas nokritīs tā meita būs japrec. Tam vecākam bija nokritusi pie vienas ganu meitas kas ganīja govis. Un vidējam dēlam tā bumba nokritusi kur meitas mazgājušas aitas, viena meita uzņēmusi. Un jaunākais dēls jājis pa mežu maldīdamies. Iejājis vienā purvā zirgs apstājās un vairs neiet. Viņam uznāca vakrs un palika tumš bija jāgaida kamēr paliks gaiš. Kad pienāca rīts viņš apskatās kā turpat bija bumba. Viņš ņem savu bumbu un jāj uz mājām. Visi trīs dēli nu taisās uz kāzām. Bet no tā jaunākā dēla bumbu izlien skaista princese. Pa dienu tā princese ir naģa bet pa nakti ir skaista princese. Nu visi trīs dēli sataisījuši kāzas pārved mācītāju un salaulā. Divi vecākie dēli apģērbas savas sievas ar skaistām drēbēm. Bet jaunākais dels savu naģi apģerb tikai ar lupatiem. Kad nu visi ir salaulāti, viņa paliek par skaistu princesi. Skaistāka par visām. Bet tagad tā princese dejo. Kamēr viņa dejo pato laiku viņas vīrs sadedzina naģes ādu. Bet viņa vairs
Atšifrējums

pakāris. Ienācejs paņem vīru un nes aprakt. Nones pakārto līdz bedri [bedrei] Pakārtais sāk runāt. Viņš saka kā tu mani no naves izglābi es tev līdzēšu tikt pār upi Es nokaušu savu zirgu un tu ielien zirga ribās, kad erglis nāks pēc barības tad viņš tevi pārnesīs pār upi. Pār trešo upi princeses vīrs tiek laimīgs pāri. Nu viņš iet meklēt. kur tā ledus jūra. Nu viņš nonāk pie ledus jūras staigā gar jūrmalu. Uz vienu reizi atlaižas ergls [ērglis] un saka kā tu manus bērnus nav sitis es tevi pārnesīs pār jūru Erglis saka sedies man mugurā es tevi pārnesīs. Erglis pārnesa viņu pārī nu viņš staigā gar jūrmalu un meklē ko ēst. Gar jūrmalu staigājot viņš satiek vērsi viņš grib ēst iekšā. Vērsis saka neēd mani es tev līdzešu. Nu viņš iet tālāk un satiek vīru viņš grib sist nost bet vīrs saka nesit mani es tev līdzešu. Princeses vīrs saka jā tu izveļ to akmeni kas tur jūrā kur tā sievas mīlestība tad tevi nesitīšu. Vīrs jūrā iekšā un izveļ akmeni. Bet viņš domā kur mans vērsis, vērsis tūliņ no ūdens ārā un pāknieb [pārkniebj] akmeni un iskrien [izskrien] pīle. Viņš saka kur mans suns. Suns klāt un nu noķer pīli. Viņš paplēš pīli un dabū to olu. Nu viņš iet uz pilsētu un staigā labu laiku. Viņš redz to aniņu ko princese paravusi līdz

Atšifrējums

Aniņa saka kur tu te gadījies kā tu tiki par uguns upēm. Viņa patlaben [patlaban] pirka olas. Viņš iedod to olu un saka kā tu izvāri olas tad noliec šo olu kur tā mīlestība, pašā virsū. Līdz to princese, to olu apēdusi viņa saka auniņ ej paskaties vai nenāk mans vīrs. Pēc laiciņa vīrs klāt princese nu vīram bija tik mīļa. Un tad princeses pils cēlās gaisā un atnāca pie tava [tēva] pils. Bet princeses pils bija desmit reiz skaistāka par viņa vīra tēva pilī. Un tā viņi dzīvo laimīgi.

Tautas dziesmas.

55. Teic man dziesmas māmuliņa