Sīpols
Padure
Padure, Lažas pagasts, Aizputes novads
AtšifrējaVaBaiba

Teika par apslēptu naudu.
16. Usmas ezermalā atrodas pilskalns ko sauc par Gross kalnu, Tas atrodas Leisteisu un Jaundambju māju robežās Rendes pagastā. Vecos laikos uz šī pilskalna stāvēja varena pils. Pilī valdija bārgs kungs. Viņš bija ļoti bagāts. Pils pagrabos glabājās septiņas mucas zelts. Viņam bija viena vienīga meita. Ļoti skaista. Viņai jāja precenieki no visām malām. Bet visus viņa atraidija. Jo viņa bija iemīlējusies sava tēva zošu [zosu] ganā. Tēvs to dabūjis zināt ļoti saskaities liek savu meitu iemūrēt. Kādā rītā pils bija nogrimusi. Vēl šodien no kalna izskalo ķieģeļa gabalus, sudraba saktes [saktas], sudraba tējkarotes un daudzas citas vērtīgas mantas.

900

Parašas Jaungada naktī
17. Jaungada naktī jauzsēd uz sloškāta atmuguriski un jajāj uz kūti. Pie kūts durvīm jaklauvē ja urks vepris tad dabūs precēties, ja cūka tad paliks vecmeitās.

901

18. Jauzsēd uz bīstākļa un jajāj uz kūti pie aitām ja noķers aunu tad dabūs precēties, ja aitu tad paliks vecmeitās.

902

19. Noliek mutsbļodu ar ūdeni pie gultas. Un dvieli pagalvī. Kurš pirmais nāks slaucīties, tas būs precinieks.

20. Jāsēj pie gultas mieži, kurš nāks pļaut tas būs precinieks.

21. Pusnaktī jaskatās spogulī, tad redzēs kāds būs līgavainis.