Melnuma grava
Pierakstīšanas vieta
Zeltiņi
Zeltiņi, Zeltiņu pagasts, Alūksnes novads
Teikas uzrakstītas pie novērojumiem ekskursijās
AtšifrējaInese Tone
Labots2015-12-03 12:51:59
Atšifrējums"Krusta kalns" ir ļoti stāvs un noaudzis ar paretām priedītēm, paegļu krūmiem un sīkiem bērziņiem, pār kuŗiem atveras plašs skats uz "Kalna pļavām". Šī puse ir stipri izrobota un lielām ieplakām, kuŗas laikam cēlušās no avotu darbības. Lielākā ieplakā ir apm. 124 m., turpretīm "Krusta kalna" augstākā vietā - 200 m. līdz kalna nogāzei. Dienvidus puse "Krusta kalnam" ir ieslīpa un pamazām nolīdzinās ar sīkām apsēm, eglēm un paretām priedītēm.
Uz "Krusta kalna" esot atrasts galvaskauss un vairāk uz dienvidus pusi, pāra gadus atpakaļ, krusts tumši zilā krāsā. Aku rokot uz "Krusta kalna" atrasti vairāki cilvēka kauli un kapu krusti. Šie atradumi liecina, ka še agrāk ir bijusi kapsēta. Kad kāda māja, kas no mācītāja iesvētīta, degusi, tad pie debesīm parādījies uguns krusts, tādēļ arī "Krusta kalns" dabūjis savu nosaukumu.

2

"Melnuma gŗava".
No "Krusta kalna", ceļā uz "Pilskalnu", atrodas "Melnuma gŗava". Viņa ir apm. 10 - 14 m. dziļa. Caur "Melnuma gŗavu" tek strautiņš, kuŗš gŗavu padziļina. No vienas, tāpat arī no otras puses "Melnuma gŗavu" ieslēdz biezi krūmi, kādēļ tās vidienē valda pilnīga krēsla un tumsa.
No šīs jaukās dabas ainas tad arī "Melnuma gŗava" guvusi savu vārdu. Pelēkais stāsta: "Kad senāk onkuļi nākuši vakarā no kroga mājās gar "Melnuma gŗavu, tad vadātājs tos rāvis gŗavā. Kad gani vēlu ganījuši, tad tie redzējuši pogainus vīrus staigājam."
"Melnuma gŗava".

1Zeltiņi