Skolas kalns
Zeltiņi
Zeltiņi, Zeltiņu pagasts, Alūksnes novads
AtšifrējaInese Tone

"Skolas kalns".
Ernsta Glücka laikos uz "Skolas kalna" bījusi pirmā draudzes skola Zeltiņā. Kad skola nodegusi, tad tā pārcelta uz Ilzenes "Dukulienu", kur vēl tā tagad redzama. Nesen vēl augļu koki uz Ģērmaņa tīruma zaļojuši "Skolas kalnā".
No "Skolas kalna" uz ziemeļiem atrodas "Skolas birzs". Viņai cauri iet dziļa teiksmaina gŗava. Uz "Skolas kalna" arī bijusi celta veca baznīca. Vēlāk baznīca pārcelta uz tagadejo veco "Baznīcas kalniņu". "Skolas kalns" ir visaugstākā vietā Zeltiņā. "Skolas kalna" augstāko punktu sauc par "Jāņa kalnu", no kuŗa var redzēt "Kapu kalnu" un citas augstākās vietas.

13

Vecais "Baznīcas kalniņš".
Uz "Baznīcas kalniņa" ir vēl tagad redzamas vecās baznīcas drupas jeb pamats un alas, kuŗas ved nezinamos apakšzemes pagrabos. Ap "Baznīcas kalniņu" vijās arī dažādi nostāsti un teikas.
No "Baznīcas kalniņa" uz vakaru pusi atrodas ģenerāļa von Kālena kapsēta.
Fails0151-Zeltinu-pamatskola-01-0008