Komentēt

Labots2016-01-29 20:42:52
Atšifrējumsja tanī sieviešu dzimums, (no attīstešanas laika t. i. kad sāk paradīties mēnēšu ziedu laiks līdz izbeigšānas laika) bādētos jeb mazgatos ta pat nedrīkst mazgāt savu vēļu. Grūtākais noziegums ceļās no sieviešu ziedu (menstrūcējas [menstruācijas] paradīšanas) laika apmēram 14, gadu līdz 50, gadu sievietei, jasargājās lai nesagānītu (lai nepārvērstu par nesšķīstu [nešķīstu] jeb par nelaimīgu) ne vien ūdeni vien bet ari vīriešu dzimumu. Lai uz vīriešu dzimumu izsārgātu šās parādības tad ir tas, skaitijās nelaimīgs jeb sagānīts vīrietis, kuŗu sauca par: "sievas asini". Ne vien pašu vīrieti bet ari viņa piederumus un visu dzīves iekārtu. No dzīves iekārtu visvairak izsārgā: zirga iemauktus rata ilksnes [ilksis] un zirga patāgas. Vis vairak, no priekšmetiem top cienīta vīrešu [vīriešu] cepure. Grūts noziegums skaitas pie čigāniem ja sieviete pāri pārkāj, ja viņa, sieviete, kam pārkāpusi tas skaitās sagānīts. Stingri izsārgājās pat no augš minētās sievietes, tīri iztīrītiem, ka veļas un svārkiem viņus nedrīkst izlietot dzīves iekārtā.

Atšifrējumsprecēta sieva, stārp vīriešiem, zīme ka vīriešiem juks valoda.

Ūdens ari nedrīkst trūkt pie čigānu nometnes, ja ūdens trūkst iz čigānu nometnes tas ir zīme jaunam meitām nebūs labs mužs,

6

ari ūdenim jabūt labam un tīram. Čigānu nometnei jabūt mežā un zem kuplas egles. Nometne mežā, dēl to lai no uguns kura dūmi nebūtu redzami un vakāros uguns gaisma, lai caur to neceltos traucējums. Kupla egle vajadzīga dēl izsargāšanas no lietus un dažada negaisa.
Čigānam nav no svara kāds laiks ari nebūtu, jeb cik ilgi ari nebūtu domājis jeb varejis palikt uz dzīvi viena vietā, tomēr čigāns ieraudzijis kuplu egli viņš ir priecīgs un jūtās laimigs un saka: nu, egle ir gan, gadu lai līst tad udens, pilīte cauri neies.
Zem egles, čigāns jūtās laimīgs. Meža mala ir laba izdevība čigānu nometnei būt dēl to lai varētu uzmanīt savus zirgus kuŗi klajā uz zāli ganas. Meža malā, mēdz savu nometni čigāns novietot dēl to lai varētu uzmanīt, vai viņu kāds neuzglūn (nenovēro un
Iesūtīšanas datums27.02.1933
NosaukumsPrecētai sievietei ir jāizsargājas, lai starp vīriešiem nenēsātu atklātu galvu
Žanriparaža
cittautu folklora
ValodasLatviešu valoda
PierakstītājsJānis Leimanis
Faili
Atslēgvārdi

Precētai sievietei ari jāizsārgajās lai stārp vīriešiem nenesētu [nenēsātu] atklātu galvu. Ar neapklātu galvu, precēta sieva, stārp vīriešiem, zīme ka vīriešiem juks valoda.