Komentēt

Labots2016-01-29 20:44:04
Atšifrējumsgulētāju sev uz plecu, ja gulētājs labi mācēs izlikties par mirušu tad cēlejs paliek uzvarēts. Vilkšanas notiek stārp diviem preteniekiem [pretiniekiem]: abi piesēdās zeme saliek kāju pēdas kopā, izstiepj rokas uz priekšu ar koku metru garumā un kokam jabūt tik resnam lai viņš izturētu lai nepārlūstu [nepārlūztu], koku noliek uz kāju pirkstu galiem krustam tad sakamj [sakampj] abi pretenieki [pretinieki] koku ta; lai rokas būtu viena aiz otras un tad lēni, reizā [reizē], sāk vilkt ikviens uz savu pusi, lai preteniek [pretinieku] būtu uzvilkt stavus uz kājam. Uzvarētais palika sēdu pie zemes.

10

Labots2016-01-29 20:44:12
Atšifrējumsto apgriešanos un iesāk dēju, dējotāja pretenieks [pretinieks], dēju pabeidzis sadodās rokas un atstāj dējas vietu. Dēja ir ļoti izveicīga un māklīga [mākslīga]. Šādu dēju atkārto vairak reiz, bet atkal citi. Dējas ari nerēti notiek dažādās citās mākslā. Dziesmas dzied vairak sēro [sēru] noskaņā ir ari jautras dziesmas, ka dēju dziesmas kad jaunieši dējo.

6

Ir ari dziesmas jautras priekš čigānu lepno zirgu uzstāšenos [uzstāšanos]. Lepno zirgu uzstašānas norisinājās tā: Zirga ipašnieks dzirdedams šādu jatro [jautro] dziesmu iekš, kuŗas min lepno zirgu un viņa vingrumu un ari paša jājēju un viņa veiksmi viņš tulīn vai nu liek atvest viņa lepno un vingro zirgu vai nu pats aiziet pie lepna zirga un uzliek šam apkaltos, iemauktus un sedlus ņem savu patāgu vai saucamo kančuku un sagatavo lepno zirgu priekš uzstāšānās, tas ir zirgu izved klajā lai nekas nebūtu pa kājām un tad, nem lepno zirgu nedaudz padresēt, tad ipāšnieks sēdās šam zirgam mugurā un
Iesūtīšanas datums27.02.1933
NosaukumsDejošana
Žanriparaža
cittautu folklora
ValodasLatviešu valoda
PierakstītājsJānis Leimanis
Faili
Atslēgvārdi
Dējošana norisinājas stārp divām personām, vīrieti un sievieti jeb vīrieti ar vīrieti un sievietes dzied jautras dziesmas un dējotāja pāris, piedevuši labas rokas un cieši turedami apgriežās pāru reiz rinķī un rokas atlaiduši atkal piedod viens otram kreisas rokas un cieši turēdamies pāru reiz apgriežās uz kreiso pusi, tad rokas atlaisdami [atlaizdami], viens nostājās uz vietas un otris [otrs] dejo, tas savu dēju pabeidzi atkal atkārto minē-to apgriešanos un iesāk dēju, dējotāja pretenieks [pretinieks], dēju pabeidzis sadodās rokas un atstāj dējas vietu. Dēja ir ļoti izveicīga un māklīga [mākslīga]. Šādu dēju atkārto vairak reiz, bet atkal citi. Dējas ari nerēti notiek dažādās citās mākslā. Dziesmas dzied vairak sēro [sēru] noskaņā ir ari jautras dziesmas, ka dēju dziesmas kad jaunieši dējo.