Ragana zog pienu - "Tev sulas, man sviests"
Augšzemnieku dialekts
1924, Daukstes
Bērzpils pagasts, Balvu novads
AtšifrējaAnna Putāne
Atšifrējums4.
Izviļcs topu nu kulis: "A ka jau lela byus: ša topa, aizbōsi i nakriss!" Keizera meitai nav kō sacēt. Glupīs jū aizrunō. Īsauc jei glupu ustobā, a gudrūs brōļus izdzan ōrā. Keizera meita pasauc sova tāva, samej ar glupū gradzynim un palīk jam par sīvu.
Stāstīja Pīters Garkōjs (60. g. v.) 1926. g. no Bērzpils pagasta.

724

Vīnā Jōņu dīnas reitā aizvad puisis zyrgu uz ganību. Īt atpakal un redz, ka sābru mōte (lela būrēja) - rogona gona gūvs ar izlaistim motim par placim īt pa rūbežu, nej slauktivē svīstu un soka: Tev sulas, man svīsts. Puišam baile gon. Jis pajam īmovys, pīsīņ pi kōjas, īt vylkdams koju pa sābru pusi un taipat soka. Tai jis izajūkoj, atīt uz sātu un nikō nadūmōdams īsvīž īmovus sincēs pīstā. Tys vēl ir reita ogrums. Puiss nūīt gulātu. Pīsacēļs redz jis breinumu: pylna pīsta bīza, bīza pīna kai krējuma pat uz poda pītecējs. Tai tai saimei bejis pīns leidz nōkušai Jōņu dīnai, bet raganeitōjai tik sulas, jo tys puiss pormutēja (skādēja).
Stāstīja Veronika Apšenik 1924. g. (45. g. v). Bērzpils pag. Jaunlatgales apriņķī.
Atvērt

Vīnā Juoņu dīnas reitā aizvad puiss zyrgu uz ganeibu. Īt atpakal un radz, ka sābru muote (lela būrēja) - rogona - gona gūvs ar izlaistim motim par placim, īt pa rūbežu, nej slauktivē svīstu un soka: "Tev sulas, man svīsts." Puišam baile gon. Jis pajam īmovys, pīsīņ pi kuojas, īt vylkdams kuoju pa sābru pusi un taipat soka. Tai jis izajūkoj, atīt uz sātu un, nikuo nadūmuodams, īsvīž īmovus sincēs pīstā. Tys vēl ir reita ogrums. Puiss nūīt gulātu. Pīsacēļs redz jis breinumu: pylna pīsta bīza, bīza pīna kai krējuma, pat uz poda pītecējs. Tai tai saimei bejs pīns leidz nuokušai Juoņu dīnai, bet raganeituojai tik sulas, jo tys puiss pormutēja (skādēja).

1Daukstes
(Bērzpils pagasts, Balvu novads)