Kā noteikt sējas laiku
Pierakstīšanas vieta
1936, Mežmalas
"Mežmalas", Vainagi, Vecumu pagasts, Viļakas novads, LV-4583
AtšifrējaEvita Zaremba-Krīgere
Atšifrējums6.VIII.1976.

1. jautājums. Kā parego laiku pec putnu, kustonu un kukaiņu izturēšanās. Pec dūmiem, pec atbass [atbalss] u.t.t. Kā ziemā, kā vasara.?

Laiku pareģo šādi, pec putniem. Kad dzerves kliedz tad pec trim dienam gaidams lietus.

2

Un jā [ja] brūnās spārnu skudras lidinājas pa gaisu, tad arī gaidāms lietus.

3

Jā [ja] no agra rita migla paceļas gaisa, tad gaidams lietus.

4

Kad no vakaru puses var dzirdēt atbalsi, tad ari gaidāms lietus.

5

[Kad no vakaru puses var dzirdēt atbalsi, tad gaidāms] un ziema sniega putenis.

6

2. jautājums. Kā ziema pareģo nākamās vasaras laiku, kads būs siena laiks, kāda raža, kads ražas uzsākšanas laiks (lietains vai sauss)

Ziema kad saule atlēc uz vasaras pusi, ja aukst [auksts] laik [laiks], tad sienalaiks [siena laiks] labs, bet jā [ja] draņķains un putenains, tad lietains siena laik [laiks].

7

Kad pirms ziemas svetkiem [Ziemassvētkiem] putinains [puteņains], tad nakama vasara bus labs bīrums. Bet jā [ja] pec ziemassvetkiem tad pelavas.

8

3. jautājums. Pēc kā pavasarī noteic sējas laiku? Pec jauniem priežu augiem, pec vabulem [vabolēm] u.t.t. Kā nosaka, kad labak padosies agrīnā sēja, kad vēlainā [vēlīnā]. Vispāri kadus ticējumus jūs ziniet [zināt] par sējas laiku, par labibas, linu un pakšaugu sēšanu un dārzāju stādišanu u.t.t.

Pec pavasara laiku parego šadi. Kad jaunās prižu [priežu] ataugas noliekušas uz zemi tad jāsēj mieži jo tad loti labi izaug.

9

Pec vabulem [vabolēm] var noteikt sējas laikus. Jā vabulei [vabolei[ ir bērni pirmās kajiņas, tad pirmā sēja labak uzauks [izaugs], bet kad otras kajiņas bus maz bērnu tad otrā seja nauv [nav] izdevigi sēt.

10

Kad linus sēj tad parasti skatas pec gaisa, jā [ja] gais [gaiss] ir škiedrain tad lini izaugs škiedraini un gari.

11

Un vel pie tam kad uzsāk sēt tad pirmās tris saujas jāsviež uz ziemeļu pusi, jo tad spradzes nedis [neēdīs].

12

Zirņi jāsēj pirma maija, un pie tam jānoskaita tēva reize [Tēvreize], jo tad zirņi tīri no tārpie [tārpiem].

13

Kad kāposti iestādīti un tos maitā visadi kaitekļi. Tad sesdienas [sestdienas] vakara iznākot no pirts un kailam apstaigat kapostus un sact [sacīt] se pa ceļu se pa ceļu.

14

4. jautājums. Kadus ticējumus jūs ziniet [zināt] par koku ciršanu, ēku būvi, pamatu likšanu u.t.t. Kādā mēnesī tas jādara, vecā vai jaunā? Kādēļ?

Lapu koki jagriež veca mēnesi. Un skuju kokus griež jauna mēnesi. Kad lapu kokus nogriež veca menesi tad tas ir izturigs un vieglis [viegls], un tā pat [tāpat] ar skuju kokiem.

15

5. jautājums. Kādi ticējumi ir par mājas kustoņiem. Kā nosaka govs pienīgumu? (pec spalvas, ragiem u.t.t.) Kas jādara, nopērkot kadu mājas kustoni? (nedrīkst strīdēties par cenu, vedot jāsien mikstas lupatas ap kalu [kaklu] u.t.t.) Kādēļ? Kādiem cilvēkiem pado [padodas] bites?

Kad govi pirk [pērk], tad nevaig [nevajag] strīdeties, jo tad ar govi neit labi notiek visadas nelaimes.

16

Un vel pie tam jāskatas lai govei [govij] būtu tievas kājas, ragi un uz muguras lai būtu div pirkstu platums no ribas līdz ribai.

17

Ar bitēm paveicās tikai tādiem cilvēkiem kas nestrīdās.
Fails1518-Vilakas-Slabadas-mazpulks-0001
Atvērt

Pēc vabulēm [vabolēm] var noteikt sējas laikus. Jā vabulei ir bērni pirmās kājiņās, tad pirmā sēja labāk uzaugs, bet kad otrās kājiņās būs maz bērnu tad otrā sēja nav izdevīgi sēt.