Nosaukums oriģinālvalodā
Lietuvēnu varot aizdzīt šādiem vārdiem
Ventspils
Ventspils
Izdots
Ērgļi, Ērgļu pagasts, Madonas novads
Piezīmes
Zvaigžņu Andža krājuma "Seno latviešu apvārdošanas un citi etnografiski materiali" (1912) pārrakstījums. Pavadvēstule http://garamantas.lv/lv/file/535272
AtšifrējaUna Smilgaine

3793

Kad cilveks "pārrāvies".
Musu Kungs Jezus Kristus! Lai izzūd tās sāpes no šī cilveka miesam! Lai iznīkst tas sāpes no ši cilveka miesam, ka migla vasaras rīta, ka rīta rasa silta dieniņa, ka ena saules spošuma! Amen.
Is A. Siliņa, papiriem, Wietalvas [Vietalvas] Odzienā.

3794

Kad cilveks pārrāvies.
Auniņš tek pa mežu - lauku, tauku pika mugura; juras māte, vēja māte - urā, urā! Lec, lēc nabiņa, sava vietā - urā, ura!
Atstāstija: E. Blau, Jumurdā.

3795

Lietuvenu varot aizdzīt šādiem vārdiem.
"Velns brauc pa jūru sekat, kūst zirgi, lūst vāģi paliek vezums jūra"
Piezīme: Ēkai, kur slimnieks atrodoties, vajagot dažas dienas durvju malu atstāt vaļa un ari kur nebūt uzzīmet sekošu Lietuvenu krustu:

Uzrakstija: P. Upits, Wentspile.

3796

Urguču aizdzīšana.
Veļu laika senie Latvieši dzinuši ara no savām mājam savu tani gada mirušo radu garus - kuri tapa nosaukti "urguči".
- Tad tani vakarakad urgučus dzinuši, mājas neviena lieka cilveka no citurienes, kauču šiem bijis labi mīļš - nepieturejuši. ...Sievietes aizdedzinajušas skalu uguni - gajušas pa setu apkārt un vīrieši - šam sekojoši pakaļ - ar milniem, bizuļiem badijuši un ari dauzijuši eku pamatus, ogu krūmajus un ūķus, saukdami:
"Urguči, ārā!
"Urguči ārā!