NosaukumsDivi brāļi
Vienības Nr.8
Pierakstīšanas laiks/vieta1892, Blome
Blome, Blomes pagasts, Smiltenes novads
PiezīmesNav beigu.

Divi brāļi.
Jaunakais brālis uzskatijis bildē vienu skaistu meitu. Tādas nav bijis par visu Pasauli. Un viņš ar tām errastibam palika ārprāta, ka nebij ne kur miera. Vecakais brālis ņēmis un reizoši. Viņi tālu bij aizbraukuši, kur nevienas mājas nebija - bet tik viena pils. Tanī pilī nav bijis neviena cilveka, ko redzet. Viņi tur palikuši par nakti. Tur bijis ēdiens apgādats smalki. Paēduši un apgulušies. Jaunakais brālis apgulies. Bet vecakajam brālim ne maz ne nācis miegs. Vecakais dzirdejis div garus runajot. Ne viena cilveka nebij, ko redzet. Pirmajs [Pirmais] gars sacijis, ko tie ciemini mekle. Otris gars
Fails0527-Peteris-Smits-001-0028
Labots2017-09-29 19:29:51
Atšifrējumsatbildejis viņi mekle skaistu sievu. Pirmajs [Pirmais] gars sacijis to jav [jau] var dabut. Tur pat aiz pils ir zobins un liels klajums. Klajuma ir liels akmens. Lai ar zobinu aiziet uz to akmeni lai ar zobinu izdur četrkantainu velenu. Tur būs dzels [dzelzs] durvis. Rīta cēlušies un bijis ar kaktā zobins un gāši [gājuši] uz akmeni un dūruši bija ar dzels [dzelzs] durvis. Gājuši pa durvim iekša un iegājuši otra Pasaule
Gāši [Gājuši] un atraduši tādu meitu. Viņi pa ēduši visi kopa bet vecakais brālis no pircis miega zāles iejaucis meitas teleķi. Meitas tēvs un māte aizgājuši gulet. Vecakais brālis ar jaunako brāli neguleši [negulējuši]
Beigu nav